Veštački zglob više nije nužan

Kongres srpske medicinske dijaspore, koji je prošle nedelje održan u Beogradu, doneo je mnogo novina - jedna od njih je, kada je o ortopediji reč, vraćanje na stare, ali usavršene, tehnike - takozvane korektivne osteotomije. To praktično znači da kod mnogih degenerativnih promena ugradnja veštačkog zgloba nije neophodna.

U Srbiji na operaciju kuka i kolena čeka oko 19.000 ljudi. Da li su oni svi kandidati za veštački zglob - to je bila i ključna tema o kojima su prvo razgovarali najveći stručnjaci te oblasti medicine sa kolegama sa Instituta Banjica.

"Pričali smo o oštećenju kolena, koje je potencijalno rešenje kod mladih i aktivnih pacijenata sa posebnim stadijumom artroze, a u cilju odlaganja potrebe za totalnom artroplastikom kolena", rekao je Mateo Denti iz Univerzitetske bolnice u Milanu.

Ima i mišljenja da se vek zgloba može produžiti i bez ugradnje veštačkog. Rešenja u nekim slučajevima daje povratak starim, ali značajno unapređenim tehnikama.

"Uostalom, decenijama iza nas korektivne osteotomije su u predelu kolena bile jedino rešenje za degenerativne promene. Onda je krajem 20. veka došla era veštačkih zglobova i oni su se počeli ugrađivati svima... Danas znamo da ne treba preterivati sa tim. Mi smo se vratili njima i počeli smo ponovo da radimo ono što smo nekada učili i radili", objašnjava Zoran Baščarević, v. d. direktora Instituta "Banjica".

Da osim veštačkih zglobova postoje i druge metode koje će dati isti efekat i sačuvati zglob, potvrđuju i ortopedi iz Slovenije.

"Problemi, koji nisu baš u nekom hroničnom stepenu, mogu se rešiti sa kombinacijom neprotetičkih operacija - znači, stabilizacijama, korekcijama položaja, da se iskoristi zglob, onaj deo koji je još dobar, da se izbegnu komplikacije", rekao je Rihard Trebše iz Ortopedske bolnice Valdoltra u Ljubljani.

A ako su lekari procenili da je veštački zglob tretman izbora pacijenti ne treba da brinu - dobiće najkvalitetniji implant, baš kao i u svetu. Na Institutu Banjica nameravaju da se svetskim standardima približe i po uslovima u kojima pacijenti borave, što potvrđuju radovi na odeljenjima koji su u toku. U tome će im pomoći sredstva koja su za tu namenu dobili od države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи