Vojna policija čuva granicu od ilegalnih migranata

Zatvaranjem "balkanske rute" za izbeglice sa Bliskog istoka početkom marta smanjen je dolazak onih koji bi ilegalno ka zapadnoj Evropi. Međutim, i dalje ima migranata koji tajnim putevima uz pomoć krijumčara pokušavaju da pređu srpsku granicu, kako iz pravca Makedonije tako i iz pravca Bugarske. Graničnoj policiji pomaže i Vojna policija, pa mešovite pešačko-motorizovane ekipe svakodnevno patroliraju duž granice ka susedima.

Bataljoni Vojne policije Kopnene vojske na terenu su od sredine marta. Obezbeđuju srpsko-bugarsku i delom granicu ka Makedoniji.

"Do sada smo imali nekoliko desetina sprečenih prelazaka i krijumčarenja ljudi. Uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana. U toku realizacije ovih zadataka nismo imali problema, a saradnja sa graničnom policijom je na dobrom nivou", kaže komandant jedinice kapetan Nikola Šundrić.

Migrante preko granice najčešće vode oni koji dobro poznaju put. I dalje za komunikaciju koriste skupe telefone, ali sada sa sobom ne nose novac, kao što je to bilo ranije.

Na srpsko-bugarskoj granici ekipa RTS-a pronašla je kapu koju su migranti izgubili pokušavajući da, najverovatnije ilegalno, uđu u Srbiju. Oni u susednu Bugarsku ulaze iz dva pravca, iz Grčke ili iz Turske, pojedinačno ili u organizovanim grupama.

Grupe su do 50 ljudi. Ovu koja nam nije otkrila kako je prešla srpsko makedonsku granicu sreli smo na auto-putu blizu Aleksinca.

"Mafija nam je u Makedoniji uzela mobilne telefone, novac, svu hranu. Tamo smo bili pet dana. Idemo u Beograd, pa u Švedsku", priča jedan Avganistanac.

Tu su i zaplenjena vozila krijumčara koja je oduzela naša policija blizu srpsko-makedonske granice. Prošle godine podnete su 52 krivične prijave, od početka godine desetak.

Dalibor Nedeljković, šef Odseka za suzbijanje krijumčarenja i trgovine ljudima u Preševu, kaže da među krijumčarima ima lica koja su odranije poznata policiji. Ima, međutim, i novih koja dolaze sa teritorije opštine Preševo, iz Niša, Beograda, Kragujevca.

Žitelji pograničnih sela ka Bugarskoj kažu da su sada spokojniji jer migranata, od kada je vojske na granici, gotovo i da nema.

"Sretnem ih ranije, traže ekmek, što na turskom znači hleb. Nisam imao da im dam, nose dete u rukama. Sada ih, međutim, ne viđam", kaže Hristo Dončev iz okoline Dimitrovgrada.

Mešovitim patrolama na granici ka Bugarskoj i Makedoniji posao olakšavaju i uređaji za osmatranje koji beleže svaki pokušaj ilegalnog ulaska u Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво