Izrazi saučešća povodom smrti Bate Živojinovića

Povodom smrti legendarnog glumca Velimira Bate Živojinovića, porodici su stigli brojni izrazi saučešća.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je saučešće porodici preminule srpske glumačke legende, Velimira Bate Živojinovića, koga će, kako je rekao, srpski narod večno pamtiti.

U telegramu predsednika Nikolića piše: "Ljudskom umu je neshvatljiva i neprihvatljiva pomisao da su titani, kao što je Bata, ipak smrtni ljudi. Posle svega što je učinio, posle svega čime je zadužio jugoslovensku i srpsku kinematografiju i stekao slavu daleko van granica naše zemlje, teško će biti suočiti se sa svakodnevicom da ga više nema među nama. Pa ipak, sve što je ostavio za sobom svrstava našeg Batu u red ljudi koje će Srbija i srpski narod pamtiti zauvek. Kao čovek, suprug, otac i deda mnogo će nam nedostajati. Njegovoj porodici najviše. Ali kao Valter, Gvozden, Aranđel, Mirta, živeće večno sa nama."

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici Bate Živojinovića, u kojem poručuje da je odlaskom legende srpsko glumište izgubilo jednu od najupečatljivijih ličnosti sedme umetnosti.

"„Sa neizmernom tugom primio sam vest o smrti našeg proslavljenog glumca Bate Živojinovića, koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji. Njegove glumačke bravure ostaće zabeležene kako na traci tako i u sećanju svih nas koji smo odrastali uz širom sveta poznatog Valtera", naveo je Vučić u telegramu.

Premijer još dodaje da su generacije mladih glumaca stasavale i učile od čoveka kome je svaki lik bio značajan, što potvrđuje i veliki broj uloga koje je ostvario u filmovima i TV serijama. Odlaskom Bate Živojinovića srpsko glumište izgubilo je jednu od najupečatljivijih ličnosti sedme umetnosti“, navodi se u telegramu.

Lider SPS-a Ivica Dačić izrazio je najdublje saučešće porodici Bate Živojinovića, rekavši da njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za njegovu stranku i za Srbiju.

"To je veliki gubitak za našu partiju i za Srbiju", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Podsetio je da je Bata Živojinović mnogo godina bio jedan od najviših funkcionera Socijalističke partije Srbije.

"Ostaće velika praznina. Potrudićemo se da sve što je on uradio ne padne u zaborav", istakao je Dačić i dodao da će danas razgovarati sa porodicom glumca.

Knjiga žalosti otvorena je u centrali SPS-a, za sve građane koji žele da se upišu, do komemoracije, koja će se, kako Dačić kaže, najverovatnije održati u sredu.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je u svoje ime i u ime Ministarstva kulture i informisanja uputio telegram saučešća supruzi i porodici preminulog glumca, u kome se kaže:

"Vama i Vašoj porodici šaljem izraze najdubljeg saučešća povodom smrti dragog Velimira Bate Živojinovića, legende jugoslovenskog i srpskog filma i televizije. Iza svačijeg odlaska ostaje praznina. Kada odlaze najveći, ta praznina je i prostranija i teško popunjiva. Velimir Bata Živojinović nije glumio u svakom domaćem filmu, ali je zato skoro svaki dobar film bio nezamisliv bez njega. Kao nosilac karakternih uloga, kao vrhunski komičar ili nepobedivi ratni heroj, dominirao je velikim i malim ekranima preko 60 godina i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog i svetskog filma, baš kao i u našim srcima", navodi Tasovac.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici Bate Živojinovića, u kojem se navodi da je sa žaljenjem primio tužnu vest o smrti velikog glumca i legende jugoslovenskog i srpskog filma.

"Bata Živojinović, kao malo koji umetnik, svojim ulogama i posebnim umetničkim izrazom ostavio je pečat na celokupnu filmsku umetnost, ulogama po kojima je posebno bio poštovan i voljen kao istinski heroj mnogih generacija, poklonika sedme umetnosti", navedeno je u telegramu predsednika Republike Srpske.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici i kolegama povodom smrti Bate Živojinovića, za koga je rekla da je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji.

"Sa tugom i žaljenjem sam primila vest o smrti velikog glumca i čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji, Bate Živojinovića. Odlazak velikana srpskog glumišta koji je obeležilo celo jedno razdoblje u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije veliki je gubitak za porodicu ali i za sve generacije koje su stasavale uz njegove brojne filmove i TV serije", rekla je Cvijanovićeva.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je porodici Bate Živojinovića uputio saučešće poručivši da je Beograd izgubio legendu.

U telegramu supruzi Juliji Luli Živojinović napisao je: "Beograd je danas izgubio legendu domaćeg glumišta, čuvenog Valtera, koji je obeležio čitavo jedno razdoblje u istoriji kinematografije. Generacije su stasavale uz Batine filmove, a on će nastaviti da živi kroz svoju umetnost i da utiče na nove generacije koje dolaze. Bata je zadužio našu kulturnu scenu, a Beograđanima će nedostajati njegova vedrina, talenat i šarm."

Predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević takođe je uputio telegram saučešća i ocenio da će Živojinovićeve brojne legendarne uloge ostati kao večno podsećanje na lik i stvaralaštvo jednog velikog umetnika.

Fudbalski klub Crvena zvezda izrazio je saučešće porodici legendarnog glumca.

"Svi u crveno-beloj porodici, čiji je i Bata bio član, sa velikom tugom su primili ovu informaciju. Izgubili smo velikana kulture svetskog formata, ali i iskrenog i velikog zvezdaša, koji je uvek bio uz svoj klub", navodi se na zvaničnom sajtu crveno-belih.

Crvena zvezda je podsetila da je Živojinović u mladosti trenirao fudbal u tom klubu, kao i da je dugo bio član Skupštine kluba.

Prijatelji i kolege: Otišao jedan od najvećih glumaca

Prijatelji i kolege Bate Živojinovića rekli su da je otišao jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca, koji je obeležio kinematografije prostora nekadašnje Jugoslavije.

"Za velike glumce se kaže da nemaju velike i male uloge, i Bata je bio takav glumac. Kao što je ostvario velike uloge u ratnim filmovima, umeo je da napravi briljantne minijature kao što je uloga Šintera u 'Tragovima crne devojke' ili uloga u filmu 'U raljama života' Rajka Grlića", rekao je raniji dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, podsetivši da je Živojinović igrao u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, na svim jezicima bivše Jugoslavije.

Primetio je da vlada mišljenje da je Živojinović najviše igrao u ratnim filmovima, ali da to nije tačno, jer oni čine svega 10-15 posto njegovog velikog i bogatog opusa.

"Sećam se kada sam prvo put video Batu na filmu 'Pesma sa Kumbare', vodili su nas sa školom da gledamo, a prvi put sam ga upoznao početkom sedamdesetih godina kada je bila 'Mala Pula' u Domu omladine Beograd. Tek sam počeo kao urednik filmskog programa u Domu omladine i čovek mi je prišao, pitao me: Kako si, da li treba nešto da ti pomognem? I to jeste jedna od njegovih osobina, uvek je hteo da pomogne", prisetio se Zelenović.

On je podsetio da je Živojinović pomagao da se obnove škole, manastiri, crkve. "Gradio je, a najduže je gradio svoju veliku kinoteku. Sa brojem filmova koje je snimio, redak je primer umetnika u domaćim i evropskim razmerama", istakao je Zelenović.

Ljubiša Samardžić, koji je sa Batom Živojinovićem igrao u nizu velikih filmova, takođe se oprostio od preminulog kolege.

"Maločas, kada sam saznao da je naš ugledni kolega Bata Živojinović otišao, zanemeo sam. Sećanja ne blede! Ostavio je neraskidiv trag svojim raskošnim darom u mnogim našim zajedničkim filmovima. Pula nam se klanjala. Deca nam rasla! Mira i njegova Lula bile su bliske! Ostavio je trajan pečat svojim rolama! Imao je personalnost, britkost i raskošan dar kojim je plenio gledališta. Neka mu je laka zemlja."

Glumac Branislav Lečić izjavio je povodom smrti Bate Živojinovića da mu je teško, uprkos tome što se to očekivalo s obzirom na njegovu bolest.

Glumica Gorica Popović rekla je da je tužna zbog smrti Živojinovića i da ga pamti kao "vuka filma i glumišta uopšte", da joj je kao mladoj glumici davao savete tokom snimanja.

Glumac i reditelj Radoš Bajić naglasio je da je otišao najveći srpski filmski glumac.

"Baš kao u finalnim sekvencama filmova u kojima je briljirao, čovek koji je obeležio epohu srpskog i jugoslovenskog filma otišao je u večnost. Kao poslednji u koloni velikana koji nas u poslednje vreme neumitno napuštaju", primetio je Bajić.

Naglasio je da će Živojinovićevo mesto trajno ostati upražnjeno, jer je on nezamenljiv.

"Kao mladi glumac učio sam od njega, sarađivali smo i družili se godinama. Poslednji projekat na kojem smo zajedno radili je film 'Led' moje ćerke Jelene, u kojem je Bata maestralno tumačio ulogu deda Životija. To je bila veličanstvena kracija velikog umetnika i čoveka", dodao je Bajić.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je da će u naredna tri dana prikazati neke od najznačajnih filmova Velimira Bate Živojinovića.

Već danas na programu je "Tri" Aleksandra Petrovića iz 1965. godine, a već narednog meseca u dvoranama Kinoteke biće predstavljen "veliki presek karijere velikana srpskog, jugoslovenskog i svetskog filma", dodao je Pantelić.

Satiričar Aleksandar Čotrić je povodom smrti legendarnog glumca rekao da je "Bata bio veliki čovek, jer je bio običan, mali čovek. Bio je izuzetan glumac i umetnik, jer je glumio tako da se to nije razlikovalo od ponašanja u životu. Bio je veliki, sada je postao najveći".

Jedan od vodećih slovenačkih i jugoslovenskih glumaca Radko Polič na vest o smrti svog kolege kaže da "njegovo delo ostaje za sva vremena".

"Za mene Bata Živojinović, ili kako smo ga zvali Bata Životinja, nije umro. Umrlo je njegovo telo. A njegovo delo ostaje. Ostaje za sva vremena", rekao je Polič.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Relja Bašić je na vest o Batinoj smrti rekao da žali jer je, kako je rekao, otišao jedan velemajstor srpske glumačke generacije.

Bašić, koji je sa Živojinovićem igrao u filmovima "Most" i "Valter brani Sarajevo", kaže da je Bata bio vrhunski profesionalac.

Bosanskohercegovački reditelj Pjer Žalica kaže da je s tugom dočekao vest o Batinoj smrti uprkos tome što je ona bila očekivana, zbog bolesti sa kojom se doajen jugoslovenskog glumišta borio poslednjih godina.

Istaknuti bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović je za TV N1 povodom Batine smrti rekao da odlazak ljudi poput njega predstavlja odlazak jedne epohe, odlazak jednog vremena.

"Imao sam privilegiju i čast da radim s tim velikim i značajnim glumcem, koji je ostvario niz velikih uloga na filmu, televiziji i teatru", navodi Hadžihafizbegović.

Bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić izjavio je da je Bata Živojinović sigurno bio jedan od najvećih glumaca nekadašnje Jugoslavije, čiju je kinematografiju obeležio, posebno žanr ratnog partizanskog filma.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво