Migranti u Srbiji čekaju nastavak puta

Procenjuje sa da u Beograd dnevno uđe između 100 i 150 migranata, koji su, pre toga, nelegalno ušli u Srbiju. Najveći broj zadrži se samo nekoliko dana u Srbiji. U prihvatnom centru u Krnjači trenutno boravi oko 450 migranata, 50 manje od maksimalnog kapaciteta tog centra.

Posledice jednomesečnog putovanja, većinom pešice, od Avganistana do Srbije su vidljive. Najveći broj izbeglica koji su trenutno došli da se okrepe, za nekoliko dana, više neće biti u prihvatnom centru u Krnjači.

"Granice su zatvorene, ali ćemo otputovati grupno i ostati na granici dok ne uspemo da pređemo", kaže Aman iz Avganistana.

Hamza iz Avganistana kaže da ne zna šta će biti na granicama i da ne ostaje u Srbiji, već će otići u Nemačku.

Iako u centru ima samo još oko 50 slobodnih mesta, u Komesarijatu za izbeglice uveravaju da, ukoliko zatreba, kapacitet, sa sadašnjih 500, mogu da prošire na 1.000 mesta.

"Tako da nema govora o nekakvoj prenatrpanosti, o nekim problemima. Svaki migrant koji dođe do centra u Krnjači bude primljen, dobije zdravstenu pomoć, dobije krov nad glavom, tri obroka dnevno, znači sve što mu je potrebno za neki normalan boravak", kaže Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Sva prava izbeglice dobijaju pošto legalno uđu u azilnu proceduru.

Za sada je azil zatražilo 110 ljudi, ali samo njih desetak zaista i ima nameru da ostanu u Srbiji.

Nekoliko desetina izbeglica, u parku pored autobuske stanice u Beogradu, čeka da nastavi put, uglavnom ka Mađarskoj.

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila kaže da migranti koji mađarsku granicu pokušavaju da pređu ilegalno seku ogradu uz pomoć krjiumčara.

"Međutim, mađarske vlasti su otvorile dva granična prelaza da bi odvukli pažnju od tih pokušaja za ilegalnim prelaskom. Tako da primaju do 30 ljudi dnevno. Ovog trenutka, naravno, to nije dovoljno, i to je signal ljudima da se okupljaju oko tih mesta između, faktički, granice Srbije i Mađarske", kaže Radoš Đurović.

Srbija je duž cele migrantske rute obezbedila oko 6.000 mesta za smeštaj izbeglica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара