Vesić: Slavija mora da se završi u najkraćem roku

Obnova Trga Slavija i Bulevara oslobođenja, vredna 9,5 miliona evra, trebalo bi da počne u drugoj polovini jula i da se okonča za 155 dana. Pre toga treba izabrati izvođača i izmestiti spomenik i posmrtne ostatke Dimitrija Tucovića sa tog trga.

Još se ne zna ko će dobiti posao rekonstrukcije ali kompromisa oko rokova neće biti, rekao je za RTS gradski menadžer Goran Vesić.

"Procedura je takva da komisija razmatra ponude koje su pristigle na tender i to bi trebalo da se završi do kraja nedelje kada će izveštaj biti poslat Evropskoj banci za obnovu i razvoj koja finansira rekonstrukciju", kaže Vesić.

Slavija mora da se završi u najkraćem mogućem roku, rekao je gradski menadžer jer je to gradsko čvorište i u gradu očekuju da će u decembru radovi biti završeni.

"Mi se izvinjavamo građanima ali reč je o velikoj rekonstrukciji, otvorićemo alternativni pravac iz Mekenzijeve ulice ka Ulici Kralja Milana. Važno je da se građaniu pridržavaju instrukcija saobraćajne policije i da svima bude što lakše u narednih pet meseci koliko će rekonstrukcija trajati", kaže Vesić.

U međuvremenu, u ponedeljak počinje izmeštanje posmrtnih ostatka i spomenika Dimitriju Tucoviću.

"Mi tom poslu prilazimo sa velikim pietetom. Spomenik će biti sređen i postavljen u parku kod Narodne banke gde će građani moći i da mu priđu što do sada nije bio slučaj. Posmrtni ostatci Dimitrija Tucovića biće sahranjeni u Aleji velikana na Novom groblju", rekao je Vesić.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda sutra će raspisati tender, vredan 300 miliona dinara, za rekonstrukciju Obilićevog venca, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

"Tender se raspisuje za potez između ulica Đure Jakšića do ulaza u garažu Obilićev venac, uključujući i ulicu Topličin venac. Čitav taj prostor će biti preuređen", rekao je Vesić gostujući na RTS.

Radovi bi, prema njegovim rečima, trebalo da počnu tokom jeseni, a očekuje se da će taj veliki deo pešačke zone biti uređen do kraja godine.

"Onda ćemo nastaviti da radimo ulicu po ulicu, kako bi čitav centar grada bio preuređen", rekao je Vesić podsećajući da je cilj gradske vlasti da centar grada između Zelenog venca, Braće Jugovića, Pariske ulice i Trga republike pretvori u pešačku zonu.

Vesić je dodao da će ove godine biti rekonstruisan i Kosančićev venac, gde će biti stavljena nova kaldrma u dužini od skoro jednog kilometra, a biće uređeno i oko 40 fasada.

U toku je upis u vrtiće. Od ove godine i elektronski. Broj dece koji će dobiti mesto očekuje se biće veći nego do sada, ali ipak nema mesta za sve. 

"Do 20. maja je trajao elektronski upis do kada je stiglo 10.000 prijava. Izjednačili smo svu decu i onu koja idu u privatne vrtiće i ona koja se upisuju u državne. Svake godine sve manje dece ostaje ispod crte i verujem da ćemo uskoro rešiti i taj problem", rekao je Goran Vesić za RTS.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво