UN: Srbija napreduje u zaštiti kulutrne raznolikosti

Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji saopštio je da je Srbija preuzela značajne korake na polju unapređenja statusa najstigmatizovanijih zajednica u zemlji.

Na svetski dan kulturne raznovrsnosti za dijalog i razvoj, Tim UN u Srbiji podseća da je u martu ove godine usvojena nova Strategija za socijalnu inkluziju Roma za period od 2016-2020. godine, čime se uspotavlja širok dijapazon oblasti u kojima treba dalje da se nastavi sa radom.

Dodaje se i da je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava u Ženevi objavila novi film o adekvatnom stanovanju, koji prikazuje slučaj više od 60 romskih porodica iz Srbije koje, zahvaljujući poštovanju Međunarodnog dogovora o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, nisu bile iseljene.

Generalni direktor Unesko Irina Bokova rekla je povodom da slavljenje kulturne raznolikosti znači otvaranje novih izgleda za održivi razvoj i promovisanje kreativnih industrija i kulturnog preduzetništva kao potencijala za otvaranje miliona novih radnih mesta širom sveta - posebno za mlade ljude, a naročito za žene.

Kako se prenosi u saopštenju, Bokova je dodala da kultura predstavlja pokretač održivog razvoja i da je kao takva prepoznata u novoj Agendi održivog razvoja do 2030. godine, koju su Ujedinjene nacije usvojile.

"Kultura pruža jedinstvenu mogućnost za povezivanje ekonomskih i socijalnih aspekata razvoja - kulturna dobra i usluge imaju identitete, referentne tačke i vrednosti, a ujedno omogućavaju milionima kreatora, umetnika da žive od njihovog rada", navela je Bokova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво