Program prevencije narkomanije u vojsci

Poslednji put, tokom 2014. dva pripadnika Vojske Srbije bila su pozitivna na upotrebu droge. Godišnje se u Vojsci uradi 1.100 testiranja na upotrebu pet grupa narkotika. Provere su redovne pred odlazak u mirovne misije i posle povratka s tih zadataka kao i bez prethodne najave.

Od početka ove godine kod dvojice vojnika preliminarni testovi urina bili su pozitivni na drogu, međutim tek dodatna provera pokazaće da li je to zbog upotrebe kafetina, kako ti vojnici tvrde. Testiranja se obavljaju redovno, prilikom upisa u vojnu gimnaziju i akademiju, ali i pre obnove profesionalnog ugovora, što znači da najduži period bez provere može biti tri godine.

"Imali smo prošle godine zloupotrebu amfetamina, 2013. kombinaciju amfetamina i kokaina, ali u najvećem slučaju imamo zloupoterbe kanabionoida. Međutim ako uzmemo da radimo 1.100 testiranja godišnje, to je zanemrljiv procenat", kaže specijalista toksikološke hemije - VMA Snežana Đorđević.

Od 2007. godine primenjuje se poseban program prevencije narkomanije u vojsci. Te godine oko 150 pripadnika vojske bilo je pozitivno na narkotike. S uvođenjem profesionalne vojske i posebnih programa prevencije, ta brojka opada.

"Ukoliko koriste narkotike imauju pravo na lečenje koje traje koliko je potrebno a nakon povratka u jedinicu i tercijalne rehabilitacje oni nemaju pravo na drugu grešku, dolazi do prekida ugovora", kaže Verica Đorđević iz Uprave za ljudske resurse Generalštab Vojske Srbije

U policiji međutim takvih programa do sada nije bilo. Kako su objasnili za RTS, do usvajanja novog Zakona o policiji testiranja su rađena samo uz lekarski pregled za prijem na Policijsku akademiju ili tokom prijave za kurs za policijsku obuku.

Novim zakonom omogućeno je upućivanje na redovne i vanredne preglede na prisustvo opijata na zahtev njihovih rukovodilaca. Zakon ipak ne precizira koliko često će se ti pregledi obavljati.

"Imamo novu službu u sklopu MUP-a. Potrebno je da u okviru programa zdravstvene podrške da oni osmisle program testiranja na drogu ili alkohol", navodi Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

U Skotland Jardu, na primer, testiranja policajaca na narkotike od 2012.godine rade se redovno, neplanirano, na posebne zahteve ili posle prekomerne upotrebe sile.

Policajac može sam da prizna da zloupotrebljava narkotike. Oni koji odbiju da daju uzorak pljuvačke snose iste disciplinske mere kao i njihove kolege koje su bile pozitivne na tim testovima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво