Zahtev za poništenje konkursa za izbor direktora RTK2

Kandidat za direktora programa na srpskom jeziku Radio-televizije Kosova (RTK2) Darko Dimitrijević kaže da postoje neregularnosti u izboru novog direktora te kuće. Od Borda RTK-a zatražio je poništavanje konkursa.

Dimitrijević u pismu upućenom predsedniku Borda Ismetu Bedžetiju navodi da je u nekoliko slučajeva flagrantno prekršen zakon o RTK koji je u kosovskoj skupštini usvojen početkom 2012. godine.

Takođe, Dimitrijević tvrdi da je proces izbora direktora RTK 2 potpuno netransparentan, te da nije objavljeno ko su kandidati za direktora, kao ni koje su njihove profesionalne kvalifikacije.

Ukazuje i na to da je je izbor članova Radne grupe izvršen na nedoličan način i da je Bord RTK u ovom slučaju prekršio zakon, jer je izabrao Radnu grupu gde nema nijednog medijskog eksperta, niti predstavnika reprezentativnih organizacija civilnog društva.

"Osim generalnog direktora RTK Mentora Šalje, svi članovi komisije se bave nekim drugim poslovima. Dvojica su muzičari, jedan je vlasnik kafića, jedan je zaposlen u IOM-u, a član Radne grupe je i Mladen Stanković, savetnik ministra u kosovskoj vladi Dalibora Jevtića", ističe Dimitrijević.

Smatra da je zakon prekršen i u slučaju prihvatanja kandidature Nikole Krstića (sadašnjeg glavnog i odgovornog urednika programa na srpskom RTK), koji je do marta 2015. godine bio zamenik gradonačenika Opštine Štrpce.

"Zakonom o RTK član 31. Stav 1.2, izričito je zabranjeno ovakvim osobama da budu kandidati", kaže Dimitrijević.

Kandidat za direktora televizije na srpskom jeziku smatra da predsednik Borda Ismet Bedžeti i generalni direktor Mentor Šalja u skladu sa svojim zakonskim obavezama, treba da spreče neregulatnosti prilikom izbora direktora RTK2.

Dimitrijević očekuje poništavanje čitavog procesa izbora direktora RTK 2 koji, kako ocenjuje, predstavlja nasilje nad pravom i zakonom o RTK.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво