Roditeljska linija, za bolje razumevanje izazova odrastanja

Šest dana u nedelji, od 17 do 20 časova, broj 0800 007 000 dostupan je za pitanja, savete i pomoć roditeljima da bolje razumeju izazove odrastanja i lakše reše probleme sa kojima se suočavaju njihova deca. Javljaju se roditelji iz cele Srbije. Za tri sata, koliko je otvorena ta telefonska linija, stručnjaci u proseku obave desetak razgovora. Roditeljska linija ne radi samo ponedeljkom.

Problemi su mnogi a roditelji često imaju dilemu da li ih rešavaju na pravi način. Najčešće zovu majke, ali i očevi, bake i deke. Ima, međutim, situacija kada samo savet stučnjaka nije dovoljan.

"Ako se proceni od strane profesionalaca da je neophodno uputiti na terapijski rad onda ih upućujemo. Ono što je možda najozbiljnije u problematici to je kao i u životu gubitak. Imali smo slučaj kada se baka javila koja je izgubila sina i ima problem sa unukom", kaže psihološkinja Mirjana Marković.

Kako da odaberu pravu školu za svoje dete, da li se iza loših ocena dojučerašnjeg odlikaša kriju ozbiljni problemi, neka su od pitanja. Zovu i kada postoji ozbiljan problem sa drogom, zavisnošću, agresivnošću.

"Nisu svi roditelji stručnjaci, psiholozi, pedagozi, eksperti i ne treba da budu. To nimalo ne umanjuje kvalitet roditelja. Nama je važno da odgovorimo na svaki poziv jer svaki poziv znači da je roditelj zainteresovan za probleme koje njegovo dete ima", kaže rukovodilac Roditeljske linije Željka Burgund.

Roditeljska linija postoji u mnogim zemljama i, kažu u UNICEF-u, saveti stručnjaka doprineli su da mnogi roditelji budu bolji u svojoj ulozi.

"Ono što su naša istraživanja pokazala to je da roditelji u Srbiji žele veću količinu savetodavne podrške od strane države, da imaju gde da se konsultuju kad imaju određen problem ili izazov sa svojim detetom", kaže rukovodilac programa za zaštitu dece u UNICEF-u Ketlin Brašić.

Razlozi zbog kojih roditelji zovu broj 0800 007 000 može da bude dobar putokaz nadležnima kakve usluge podrške porodici treba da razvijaju u zajednici.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи