Građani odaju poštu knezu Aleksandru Karađorđeviću

Na Oplencu će danas biti sahranjen knez Aleksandar Karađorđević, sin kneza nemesnika Pavla Karađorđevića Prvog i kneginje Olge. Posmrtni ostaci kneza Aleksandra u Beograd su preneti 18. maja, a protekla dva dana građani su odavali poslednju počast preminulom knezu u mauzoleju na Oplencu. Direktan prenos sahrane na Drugom programu RTS-a u 13 časova.

Na stotine građana Šumadije i iz ostalih krajeva Srbije odali su poslednju počast knezu Aleksandru Karađorđeviću u crkvi Svetog Đorđa, zadužbini kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Knez će biti sahranjen u porodičnom mauzoleju u kojem počiva 25 članova porodice Karađorđević.

Od jutros građani polažu vence i cveće kraj odra preminulog kneza.

U 10.30 počinje Zaupokojena liturgija, nakon čega će knez Aleksandar Karađođević biti sahranjen u porti crkve Svetog Đorđa.

Istoričar Dragan Reljić, upravnik Zadužbine kralja Petra Prvog, kaže za RTS da je knez Aleksandar kao jako mlad otišao u izbeglištvo - nakon martovskog puča, u Južnoafričku republiku.

Tamo je završio obuku za pilota u ratnim uslovima i kao pilot bombardera učestvovao je u Drugom svetskom ratu, kaže Reljić.

Nakon toga, dodaje, sin kneza nemesnika Pavla bavio se povratkom monarhije u Srbiju. Intenzivno je dolazio u Srbiju, bavio se pitanjem Kosova i Metohije, i srpske dijaspore, naročito u Francuskoj, rekao je Reljić.

Ističe da će knez Aleksandar, koji je nosio titulu knez od Jugoslavije, biti sahranjen na mestu gde su sahranjeni njegovi roditelji, ali i svih pet vladara iz porodice Karađorđević, uključujući i vožda Karađorđa.

Sahrani kneza Aleksandra Karađorđevića prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, članovi porodice Karađorđević, članovi kraljevskih porodica, diplomatski kor, kao i građani.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво