Polemika o podsticaju za upis romske dece u srednje škole

Od 2003. godine država pomaže romskim učenicima da upišu srednju školu po povoljnijim uslovima. Takva praksa sprovodila se prema uputstvu Ministarstva prosvete, a na preporuku zaštitnika građana uređena je Pravilnikom u februaru ove godine. U resornom ministarstvu poručuju da će u narednom periodu razmatrati kojim još ugroženim kategorijama mogu da pomognu.

Vrata srednje škole za mnoge Rome ostaju zatvorena jer teško mogu da ispune postavljene kriterijume za upis. Kako bi im se olakšao prolaz, dobijali su dodatne bodove na uspeh iz škole i završni ispit. I sada će ih imati, s tim što, zbog novog pravila, neće obavezno dobijati po 30 bodova kao ranije.

"Broj učenika u odeljenju ovakvom merom neće biti narušen s obzirom na to da po prethodnom iskustvu učenici koji su upisivani po afirmativnim merama, upisivani su preko broja. Imali smo veća odeljenja zbog afirmativne mere što svakako nije u interesu kvalitetnog obrazovanja", kaže pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov.

U teškoj borbi da poboljšaju svoje obrazovanje, Romima je svaka podrška države dragocena.

"To se ne smatra privilegijom i nagradom za lošije učenike nego se na neki način pre svega omogućava romskoj nacionalnoj zajednici da se izjednačavaju pri upisu u srednje škole gde ima veoma mali broj pripadnika romske nacionalne zajednice koji upisuje srednju školu", kaže predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović.

Pravo romske dece da sa dodatnim poenima konkurišu za upis u srednju školu ne ugrožava pravo ostalih učenika, poručuju iz Kancelarije zaštitnika građana.

Podsećaju da su povoljniji uslovi za njih utemeljeni u Ustavu i međunarodnim dokumentima koje je Srbija potpisala.

"Imamo problem kao društvo ako ne razumemo razloge zašto se afirmativne mere primenjuju. Romi su gledajući u odnosu na druge pripadnike nacionalnih manjina neravnopravni jer nemaju uslove koji bi njihovoj deci obezbedile jednake šanse prilikom školovanja", ističe zamenik zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina Robert Sepi.

Stav Udruženja "Roditelj" je da svakom detetu treba omogućiti da se obrazuje. Kada dođe do upisa u srednje škole, imaće jasniji stav prema toj temi.

"Deci romske populacije je potrebno pružiti podršku i pre nego što upišu srednju školu kako bi mogla da razviju pun potencijal i u jednom trenutku prilikom upisa u srednje škole budu što ravnopravnija sa ostalom decom", kaže Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj".

U proteklih 13 godina po povoljnijim uslovima srednju školu upisalo je oko 3.500 romskih učenika, a koliko njih je završilo, država nema podatak. Pokušava da ih zadrži u sistemu obrazovanja raznim merama.

"Pokazalo se da ni pedagoški asistenti sami nisu dovoljni kao dodatna podrška, veoma važno je da imamo podršku porodice i podršku detetu i u finansijskom smislu, a zbog toga su i uvedene sada stipendije", kaže direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Ove godine je oko 1.500 romskih osnovaca zainteresovano da pomoću dodatnih bodova upiše srednju školu, što je dvostruko više nego prošle. Na njihovoj listi želja pored trogodišnjih škola, najčešće su medicinska i ekonomska.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво