Porodično nasilje i kako mu stati na put

Porodičo nasilje sve više je dao naše svakodevice. Novi propisi i postupanja po njima biće mnogo rigorozniji za nasilnike i pokušaće da smanje nasilničko ponašanje u porodici.

Savetovalištu za borbu protiv porodičnog nasilja, od početka godine za pomoć se obratilo 1.350 žena. Mnoge žene se ne usuđuju da reaguju zbog straha ili zbog toga što nemaju poverenje u institucije sistema da će ih zaštititi. Sudski procesi traju dugo, a nasilnik često prođe nekažnjeno.

"Zbog ne tako dobrih propisa i činjenice da se praksa nije snašla, Ministarstvo pravde je napravilo Nacrt jednog takvog zakona - priručnika. On uvodi naročite rokove za postupanje državnih organa i obavezuje ih da postupaju u takvim slučajevima", kaže Radomir Ilić, državni skretar u Ministarstvu pravde.

"Po toj proceduri nasilnik u porodici neće moći da ostane kod kuće jer će mu policija na licu mesta izdati naredbu da krene s njom", dodaje Ilić.

Prema njegovim rečima, nasilniku će u policijskoj stanici u roku od osam sati biti doneto rešenje kojim mu se zabranjuje povratak kući u narednih 48 časova". 

"I represiji će biti donekle pojačana pa nasilnik može odmah biti odveden prekršajnom sudiji koji ga može kazniti zatvorom do 60 dana. Dakle, kad vi nasilniku pokažete da ne može da protivureči zakonima i državnim organima on će morati da se povinuje", kaže Ilić.

Državni sekretar je najavio da će ubuduće postojati specijalizaovani policijaci i tužioci za porodično nasilje, kao i kordinacija za takve probleme, tako da neće biti moguće manipulisanje takvim postupcima.

"Vodiće se preciznija evidencija, a kada novi zakon stupi na snagu izradiće se i specijalni softver koji će umnogome olakšati svim nadležnima koji prvi dolaaze u dodir i sa žrtvom i sa nasilnikom. Policija kada izađe omah će obaveštavati i javnog tužioca i Centar za socijalni rad, pa će i postupanje sa nasilnicimna posati efikasnije", ističe Radomir Ilić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво