Šta se dešava u RTV-u?

Novinarska i medijska udruženja osudila su smene u Radio-televiziji Vojvodine, uz ocenu da su one posledica političkog pritiska. Političke partije su tim povodom razmenile "oštre ocene", ali i "podsećanja" na neka ranija vremena, a iz rukovodstva pokrajinskog javnog servisa tvrde da pritiska nema i da je sve ispolitizovano.

Jova Radić, predsednik Upravnog odbora RTV-a, formiranog 19. aprila, tvrdi da na taj upravni odbor niko nije vršio bilo kakav pritisak, a član UO Jovan Adamov – da su dešavanja u toj informativnoj kući koja su usledila nakon smene direktora programa Slobodana Arežine i ostavki generalnog direktora Srđana Mihajlovića i direktorke Prvog programa Marijane Jović, nepotrebno ispolitizovana.

Radić kažže i da bi znao da je političkih pritisaka bilo, ali i da bi ih odbacio.

"Ja sam ozbiljan čovek i zaista ne bih dozvolio da na mene iko vrši bilo kakav pritisak. Upravni odbor je radio isključivo po zakonu i u interesu građana sa ciljem da RTV zaista bude njihov servis", rekao je Radić Tanjugu.

Naglasio je da je Upravni odbor samo prihvatio ostavke direktora Srđana Mihajlovića i urednice Prvog programa Marijane Jović, a da je smenu Slobodana Arežine predložio direktor Mihajlović, koji je tri dana nakon toga podneo pomenutu ostavku.

"Gospođu Jović ne poznajem i nikada je nisam video, niti sam zahtevao bilo kakvu ostavku od nje, a pozvao sam je da prisustvuje sednici Upravnog odbora i da obrazloži svoju pisanu ostavku koja je bila vrlo kratka, ali je ona, zahvalivši se, odbila taj poziv", istakao je Radić.

Rekao je da je sve članove Upravnog odbora upoznao na konstitutivnoj sednici Upravnog odbora i da nikog od njih nije ranije poznavao, niti je, kako je rekao, znao kog su političkog opredeljenja.

"Zaista ne znam ko je kog političkog opredeljenja, niti sam koga pitao za to, jer je neumesno to uopšte pitati. Ja kao predsednik Upravnog odbora RTV-a, nisam član Srpske napredne stranke i nemam nikakvu vezu sa tom strankom i to izjavljujem pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, a ako neko tvrdi drugačije, voleo bih da to i dokaže. Ponavljam, nikakvih političkih pritisaka na Upravni odbor nije bilo, jer svi smo mi ozbiljni ljudi i tako nešto sigurno ne bismo dozvolili", naglasio je Radić.

Rekao je da pred Upravnim odborom stoji dosta posla, između ostalog je rad na izgradnji novog doma RTV-a, a, kako je kazao, sada se protiv Upravnog odbora "digla halabuka, zato što je prihvatio dve ostavke i što je smenio programskog direktora na predlog generalnog direktora".

Kompozitor Jovan Adamov je rekao da je aktuelni Upravni odbor konstituisan 19. aprila ove godine, jer je za šest od ukupno devet članova Upravnog odbora istekao mandat, pa su novi, kako je rekao, tada morali biti izabrani.

"Smatram da su se nepotrebno ispolitizovala poslednja dešavanja u RTV-u. Bili smo zadovoljni radom generalnog direktora i urednice Prvog programa, ali oni su podneli ostavke iz ličnih razloga i mi smo ih prihvatili ne želeći da ulazimo u razloge tog čina", rekao je Adamov.

Istakao je da je siguran da nikakvih pritisaka nije bilo, jer, kako je rekao, lično poznaje Srđana Mihajlovića, koji je rekao da je na mestu direktora RTV-a proveo tri godine i da je vreme za promenu, te da je Mihajlović izrazio spremnost da dok je u RTV-u pomogne realizaciju započetih projekata, pre svega u vezi sa izgradnjom nove zgrade RTV-a.

Adamov je rekao da je UO RTV-a povodom smene Slobodana Arežine i ostavki Srđana Mihajlovića i Marijane Jović izdao saopštenje i da on ne bi imao šta da doda tom saopštenju jer ono, kako je kazao, iskazuje stav svih članova UO.

U međuvremenu, Kuća ljudskih prava pozvala je na hitno zaustavljanje urušavanja slobode medija i pozvala stranke i budućeg mandatara Vlade da posebno vode računa o tome, a događaje u RTV-u okvalifikovala kao "političko nasilje" vlasti.

Oglasile su se i stranke, pa je funkcionerka DS-a Aleksandra Jerkov ocenila da smena urednika u Informativnoj redakciji RTV-a predstavlja "nasilje" i "medijsku satanizaciju" svakoga ko drugačije misli.

I LSV je pružio apsolutnu podršku zaposlenima i novinarskim udruženjima u protestu zbog očite "političke čistke", uz očekivanje da će reagovati i zaštitnik građana i nadležne državne institucije.

U odbranu smenjenih urednika stao je i pokret Dosta je bilo.

NUNS, NSNV, ANEM i Asocijacija onlajn medija i Asocijacija lokalnih nezavisnih medija ocenili su da smene podsećaju na početak devedesetih i jogurt-revoluciju, kada je sa tadašnje Radio-televizije Novi Sad (RTNS) otpušteno, na prinudni odmor poslato ili marginalizovano nekoliko stotina najuglednijih urednika i novinara koji nisu želeli da se stave u službu Miloševićevog režima.

Odgovorio je Pokret socijalista, opaskom da je zanimljivo "da DS, LSV i ostale partije DOS-a koje upoređuju nedavne promene u uredničkom sastavu Radio-televizije Vojvodine sa onima s kraja 80-ih godina, nisu za ilustraciju promena na RTV-u uzeli recimo 5. oktobar 2000. i vreme posle njega".

"Zanimljivo je da DS i LSV nisu prvo sebe, a potom i javnost podsetili kako su vršene smene kada su oni došli na vlast. Mogli su se podsetiti da su novinari tada menjani nakon što su im spaljena i opljačkana radna mesta, a oni najnepoželjniji su na ulicama brutalno prebijani i to pred kamerama, pred kolegama, pred porodicama", podseća Pokret.

Pokret podseća i da nijedan novinar ili urednik koji se 5. oktobra zatekao u RTV-u nije ostao na svom mestu, kao ni da većina više nikada nije imala priliku da radi u bilo kom mediju pod kontrolom DOS-ove vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара