UNS: Neprihvatljive ekspresne smene urednika RTV-a

Udruženje novinara Srbije ocenilo je neprihvatljivim "ekspresne" smene urednika Informativnog programa Radio-televizije Vojvodine na srpskom jeziku, iza kojih ne stoji nikakvo obrazloženje i ocena njihovog rada, kao ni argumenti zbog čega su smenjeni.

"UNS očekuje od Upravnog odbora RTV-a i novog rukovodstva programa da daju meritornu ocenu rada smenjenih urednika i upozorava da se prema njihovom radu mora odnositi s poštovanjem, a razloge za smenu obrazložiti činjenicama", navodi se u saopštenju UNS-a.

Ističe se da Upravni odbor i novo rukovodstvo programa moraju imati u vidu stav Programskog saveta RTV-a da je dosadašnji upravljački tim realizovao programsku koncepciju koja odgovara misiji i programskim ciljevima RTV-a.

Upravni odbor RTV-a je u utorak posle podne prihvatio ostavku glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije Marjane Jović i za vršioca dužnosti imenovao Nadu Kalkan, nakon čega su usledile smene urednika kolegijuma Informativnog programa na srpskom jeziku.

UNS je, takođe, zatražio da novinari i urednici RTV-a koji su potpisali otvoreno pismo u kojem su izrazili zabrinutost da bi nagle i nejasne smene mogle da naruše stečeni ugled pokrajinskog javnog servisa, ne snose nikakve posledice zbog iznetih stavova.

Pet novinarskih udruženja pozvalo je danas međunarodne organizacije da se oglase povodom novih smena na Radio-televiziji Vojvodine, ocenivši da su te smene posledica političkog pritiska vlasti i instrumentalizacije tog javnog servisa.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija "Lokal pres", Asocijacija onlajn medija (AOM).

Zaposleni pitaju otkud smene "preko noći"

Zaposleni Radio-televizije Vojvodine upozorili su da je opstanak tog javnog servisa doveden u pitanje i uputili protest zbog smene urednika i voditelja Informativnog programa televizije do koje je došlo bez ikakvog obrazloženja.

Kako su objasnili, do smene urednika je došlo čak i pre postavljenja nove v. d. glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije, a već u prvoj nedelji rada v. d. rukovodstva.

Sedmoro urednika "Dnevnika u 17" i emisije "Razglednice" je bez ikakvog rešenja juče kasno popodne obavešteno telefonom da narednog dana neće uređivati te emisije.

Dodaje se da je jutros promenjen i gotovo ceo tim Jutarnjeg programa "Dobro jutro, Vojvodino", čime je "ozbiljno doveden u pitanje kvalitet dnevnog informativnog programa".

"Aktuelni plan rada važio je još svega pet dana, pa se nameće pitanje zbog čega je smene bilo važno tako brzo sprovesti, stavljajući u drugi plan obaveze i odgovornost koju kao javni servis imamo prema građanima", zapitali su zaposleni u javnom pismu.

Kako se navodi, do smena je došlo u istom danu kada je Upravni odbor konstatovao ostavku glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije Marjane Jović, i to "sat vremena pre početka sednice na kojoj je njena ostavka konstatovana".

Upozoravaju i da se najvažnije funkcije u toj medijskoj kući trenutno nalaze u v. d. statusu, nakon jučerašnjih smena urednika, direktora programa Slobodana Arežine i ostavke Jovićeve, koji su na četvorogodišnji mandat izabrani pre godinu dana, kao i nakon i ostavke generalnog direktora Srđana Mihajlovića.

"Imajući u vidu nagle smene do kojih je došlo u dnevnom programu, smatramo da su ugrožene i druge emisije RTV-a, po kojima smo postali prepoznatljivi i u regionu", upozorili su novinari i zaposleni i zatražili od v. d. rukovodstva javno objašnjenje i odgovor na pitanje da li je po sredi političko upodobljavanje RTV-a.

Dodali su da se takvim potezima narušava "teško stečeno poverenje građana koji su vlasnici javnog servisa i integritet novinara čiju profesionalnost, nepristrasnost i objektivnost potvrđuju i brojne nagrade".

Pozvali su građane – stvarne vlasnike pokrajinskog javnog servisa – da ih podrže u naporima da očuvaju Radio-televiziju Vojvodine.

I Koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" smatra da "političko nasilje i smena 14 urednika, koje se sprovode na Radio-televiziji Vojvodine, predstavlja samo početak nove velike čistke u Vojvodini, po ugledu na takozvanu jogurt revoluciju".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара