(Ne)realne želje o državnoj upravi po meri građana

U narednih godinu dana službenici državne i lokalne uprave moraju da se spreme za primenu novog Zakona o opštem upravnom postupku. To znači i promenu načina rada, ali i ponašanja. Zato je resorna ministarka Kori Udovički na oko 45.000 adresa javnih službenika poslala pismo sa preporukama kako da olakšaju građanima koji im dolaze na šaltere.

Pismo resorne ministarke počinje pričom o njenom prijatelju Dancu koga je upravo šalterska radnica uverila da su tu da pomognu svim građanima Danske, ma gde oni bili. I zaista - zbog posla u inostranstvu i papire za premeštaj deteta u školu, dobio je u obećanom roku.

I naši građani tačno znaju šta žele kada dođu na šalter. Ističu da službenicima nedostaje ljubaznosti, ali i toga da više izlaze u susret građanima.

Resorna ministrka kaže da u Upravi ima i sjajnih službenika, ali neke stare navike moraju menjati.

"Imamo jedan duh i pristup upravi po kojem ništa ne može da se uradi što nije tačno propisano i potpuno usmeravamo naše službenike da se striktno drže propisa. Ustvari, njihov zadatak je da usluže građane u skladu sa propisima", smatra ministarka za državnu Upravu Kori Udovički.

Kako bi smanjili šalterske redove i birokrtiju, službenicima su date i konkretne preporuke kako da pomognu građanima. Iz lokalnih samouprava odgovaraju da stalno unapređuju komunikaciju sa građanimam, a mnogi preporuke već primenjuju.

Načelnik Uslužnog centra Leskovca Sanja Zdravković napominje da se u tom gradu, između ostalog, vrši i edukacija jednog dela uposlenika gradske uprave za društvene delatnosti kao i gradskog uslužnog centra na poboljšanju kvaliteta usluga građanima.

"I radno vreme je usklađeno sa potrebama naših građana tako da i zaposlena lica mogu da ostvare svoja prava ovde u opštini. Opština radi od 07.30 do 16.30, a šalteri rade do 18.00", kaže načelnik Odeljenja za opštu upravu u opštini Palilula Gordana Lukić.

Iako Zakon o opštem upravnom postupku stupa na snagu tek sledeće godine, neke odredbe su obavezujuće već od sledećeg meseca.

Već od 8. juna pribavljanje dokumetacije na šalterima biće znatno olakšano. Službenicima državnih institucija zabranjuje se da od građana traže izvode i druga dokumenta koja se već nalaze u njihovoj bazi podataka.

U susret novom zakonskom rešenju i efikasnoj upravi, pismo iste sadržine stići će uskoro i na adrese svih predsednika gradova i opština u Srbiji

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво