UNHCR: Srbija može imati važnu ulogu u zaštiti izbeglica

Srbija se jako dobro pokazala u migrantskoj krizi i dokazala da može imati važnu ulogu u međunarodnoj zaštiti izbeglica, ocenjeno je na konferenciji o tražiocima azila u beogradskom Medija centru.

Šefica odeljenja za pravni zaštitu izbeglica UNHCR An Birgite Krum Hensen istakla je da je Srbija prema migrantima pokazala gostoljubivost i pružila im osnovnu zaštitu i humanitarnu pomoć u saradnji sa međunarodnim organizacijama.

Ipak, kako je istakla, postoji potreba za jačanje nacionalnih mehanizama za zaštitu i sistem azila.

Na konferenciji je navedeno i da je za upravljanje azilom i osnivanje Centra u Srbiji namenjeno 7,2 miliona evra iz IPA fondova.

U izveštaju Beogradskog centra za ljudska prava, navedeno je da je Kancelarija za azil u prva tri meseca registrovala 257 osoba.

"Podneto je 262 zahteva za azil i saslušano je 52 tražilaca azila. Usvojeno je šest zahteva za azil. Od 13 usvojenih zahteva ove godine, u šest slučajeva je doneta odluka kojima se dodeljuje utočište", rekla je Lena Petrović iz te organizacije.

Podsetila je da je tokom 2015. kroz Srbiju prošlo više od pola miliona stranaca, a da je samo mali broj njih želeo da tu i ostane.

"Srbija je prošle godine kao deo puta ka EU aktivno radila na poglavlju 24 što se odnosi i na traženje azila. Primećena su i brojna unapređenja kada je reč o nadležnim organima, osnovana je kancelarija za azil, a povećan je i broj službenika", navela je Petrovićeva.

Petrovićeva je dodala da je u prvom tromesečju registrovano 96.117 osoba kojima je verovatno potrebno međunarodna zaštita, a 1.886 osoba je izrazilo nameru da traži azil u Srbiji.

Takođe, ocenjeno je i da je dobro što nije održan skup desničara protiv migranata, što je, kako kažu, bila dobra poruka, te da rasizam i ksenofobija nisu uzeli maha.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво