Još se ne zna ko stoji iza rušenja u Hercegovačkoj ulici

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će biti rasvetljeno rušenje bespravnih objekta u centralnoj beogradskoj četvrti Savamala, a biće, kaže, ispitani i navodi ombudsmana Saše Jankovića da policija u tom slučaju nije reagovala. Ne sme da se desi da se odgovornost pokuša svaliti na proste izvršioce policajce, poručuje Janković.

Dvadesetak dana posle rušenja u Hercegovačkoj ulici, i dalje nije utvrđeno ko iza toga stoji. Za sada postoji izveštaj zaštitnika građana u kome se navode primedbe na to kako je reagovala policija na pozive građana.

"Nesporno je utvrđeno u postupku kontrole da policija nije radila svoj posao kako treba i da to što je ostavila građane na milost i nemilost ljudima u fantomkama nije rezultat pojedničane procene nekog policajca već da je u policijskom rukovodstvu takva naredba data", kaže zaštitnik građana Saša Janković.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da će sve biti rasvetljeno ali je uveren da nema odgovornosti policijskog vrha.

"Sigurno da niko iz vrha policije zaista nije naredio nešto nezakonito. Ali kada dođe do ugrožavanja života policajaca, na primer kada imamo isečene naponske kablove, onda zaista policija ne pristupa tom delu dok se ne otkloni opasnost po živote policajaca. Patrola Savskog venca je izašla na teren onda kada je pozvana i kada su obavešteni", kaže Stefanović.

Međutim, u svojim preporukama zaštitnik insistira da ministar utvrdi ko je odgovoran za lošu reakciju policije i da ga sankcioniše.

"Ostavljam ministru da utvrdi ko je taj unutar rukovodstva MUP-a ko je takvu ideju imao i sproveo ali jedino što ne sme da se desi jeste da se odgovornost pokuša svaliti na proste izvršioce policajce", kaže Janković. 

Stefanović insistira da se sačeka kraj istrage i zaključak tužioca koji treba da utvrdi šta se zapravo desilo.

"Ministar ne sprovodi istrage već to radi tužilac, ministar donosi zakon i bavi se unapređenjem rada ja mogu da insistiram da se sprovodi istraga ali ja ne sprovodim tako da niti ću slušati bilo kakve snimke niti ću sprovoditi istarge, to radi tužilac", kaže Stefanović.

Ministar je danas pozvao zaštitnika građana da dođe u MUP i utvrdi da li ga je neko prisluškivao. On ima zakonske mogućnosti za kontrolu posle koje treba da obavesti javnost da li je zaista prisluškivan. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво