Ko brine o deci migrantima?

Zatvaranje granica za migrante otvara nove zamke za decu koja putuju sama. Na tom putu često su žrtve trgovine ljudima i zlostavljanja. Oko 88.000 maloletnika, bez pratnje roditelja, zatražilo je azil u Evropskoj uniji u prošloj godini, od čega je svako šesto dete bilo mlađe od 14 godina. U Srbiji je u poslednjih godinu dana evidentirano 230 dece bez pratnje.

Beže od rata, siromaštva, prinudnog rada. Putuju sami jer ih u Evropu šalju roditelji ili se od njih razdvoje tokom putovanja. Ne žele pred kamere. Njihove potresne priče slušamo od onih koji im pomažu.

"Ona su sa strancima, sa kriminalcima, sa krijumčarima, prinuđena su da putuju u jako teškim uslovima. Nedavno je baš jedan maloletnik bez pratnje rekao da da je znao da je toliko težak prelazak preko mora, nikada ne bi krenuo na put", kaže psihološkinja u Centru za pomoć tražiocima azila Jana Stojanović.

Pedijatar Muhamed Jaser Havari kaže da deca imaju povrede jer ne idu legalnim putem, idu noću preko šume i iscrpljeni su.

Kada ne mogu dalje, u Srbiji dobijaju lekarsku pomoć. A posle procene službi za socijalni rad deca se šalju u dva Centra za smeštaj maloletnih lica bez pratnje.

"Mi se trudimo da im organizujemo vreme da se osećaju dobro, uče srpski jezik, planira se integracija, za neku decu se priprema premeštanje u hraniteljsku porodicu", ističe Kristina Rakić iz Centra za smeštaj stranih maloltenih lica bez pratnje.

Državni sekretar u ministartvu za rad Nenad Ivanišević kaže da je predviđena dogradnja i izgradnja novih kapaciteta u tri tačke u Srbiji, u Subotici, Beogradu i Nišu i dodaje da je predviđeno podizanje kapaciteta za pedesetak mesta.

Ukoliko se ne registruju, put i dalje nastavljaju sami. Prema podacima Evropola, najmanje 10.000 dece bez pratnje nestalo je nakon ulaska u Evropu.

"Šta se dešava sa tom decom kroz sve ove zemlje kroz koje prolaze - to su Grčka, Turska, Bugarska, Makedonija, kako je moguće da se ovoliki broj dece nalazi na ovom putu", upitao je Vladimir Sjekloća iz Info-centra za azil.

U Srbiji je od početka godine registrovano 11 dece bez pratnje. To je nepouzdan broj i ne znači da ih je manje jer veliki broj dece putuje ilegalno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво