Evidentirano 230 maloletnih migranata bez pratnje

Delom kroz azilnu proceduru, a delom povezivanjem sa porodicama koje su eventualno ranije otišle u Zapadnu Evropu, rešeno je pitanje maloletnih miganata u Srbiji, kaže državni sekretar Nenad Ivanišević.

U Srbiji je evidentirano oko 230 maloletnih migranata bez pratnje, izjavio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević.

"Kada govorimo o Balkanskoj ruti govorimo o poslednjih godinu dana i oko 200 do 230 dece koje smo uspeli da evidentiramo, a koji su u vrlo specifični", rekao je novinarima Ivanišević nakon otvaranja skupa "Podrška maloletnim migrantima bez pratnje u Srbiji".

Kako kaže, nije reč o ukupnom broju dece, već o deci koja su bila bez roditeljskog staranja, odnosno bez pratnje nekoga ko se smatra punoletnim.

Navodeći da je otprilike oko 230 slučajeva evidentirano, on je istakao da su ti slučajevi rešeni na razne načine, pre svega u saradnji sa Agencijom UN i nevladinim sektorom.

Prema njegovim rečima, rešeni su delom kroz azilnu proceduru, a delom i povezivanjem sa porodicama koje su eventualno ranije otišle u Zapadnu Evropu.

"Srbija je prva zemlja koja je svim pružaocima usluga socijalne zaštite poslala obavezujuća uputstva još krajem marta prošle godine, gde smo jasno definisali na koji načini i šta treba da se uradi u svakom slučaju kada se pojavi maloletno dete", rekao je Ivanišević.

Kako je rekao, važno je istaći da je svakom od te dece bio dodeljen staratelj ispred nadležnog Centra za socijalni rad, odnosno da nijedno dete nije bilo ostavljeno samo, već da su institucije sistema brinule o njima.

Na pitanje da li Srbija ima dovoljno kapaciteta i institucija da se sa tim problemom ozbiljno izbori, Ivanišević je istakao da će Srbija, zahvaljujući projektu Vlade Švajcarske, uspeti da podigne taj kapacitet.

"Predviđena je dogradnja i izgradnja novih kapaciteta u tri tačke u Srbiji – u Subotici, Beogradu u Domu 'Vasa Stajić' i u zavodu u Nišu. To su tačke gde se na najbrži i najbolji način, a sve vodeći računa o interesu deteta, može pružiti zaštita na najbolji način", rekao je Ivanišević dodajući da je predviđeno podizanje kapaciteta za oko 50 mesta.

Navodeći da kretanje maloletnih migranata bez pratnje nije samo karakteristika ove krize, on je istakao da je naša zemlja na tranzicionoj ruti, da imamo veliko kretanje maloletnika u okviru regije zemalja i to ne samo pogođenih ratom.

Jovana Mihajlović iz švajcarske Kancelarije za saradnju sa Srbijom pri ambasadi Švajcarske rekla je da kancelarija u okviru migracionog partnerstva, sporazum koji je potpisan između Švajcarske i Srbije, razvija projekte u oblasti migracije.

"U protekle četiri godine Švajcarska je opredelila za te projekte 4,3 miliona švajcarskih franaka. Projekt vezan za maloletnika bez pratnje je u vrednosti 600.000 švajcarskih franaka na 3,5 godine, a ministarstvo je direktan partner i izvođač u saradnji sa NVO i međunarodnim organizacijama", objasnila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, ideja je bila da se jedan od zahteva Akcionog plana za poglavlje 24 uspostavi na što bolji način, odnosno da se standardi u oblasti zaštite maloletnika bez pratnje, koje propisuje EU, uspostave i u Srbiji.

"To znači da maloletnici bez pratnje, posebno devojčice, imaju adekvatnu zaštitu kako u smislu zbrinjavanja, smeštaja, tako i u smislu adekvatnih usluga koje bi dobijale u institucijama koje su po zakonima predviđene da im pruže zaštitutu", rekla je Mihajlovićeva.

Kako je istakla, kroz ovaj projekat Srbija bi na neki način bila potpomognuta da na što bolji način ispuni zadatke iz Akcionog plana za poglavlje 24 jer Švajcarska podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво