Svečana Akademija povodom Dana pobede

U Narodnom pozorištu u Beogradu održana je Svečana Akademija povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Akademiji su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Narodne skupštine, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora, predstavnici udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin podsetio je da je tada pobedio slobodan i hrabrar svet u kome vredi živeti i rađati decu.

Istakao je da se generacija koja je koračala 1945. zauvek upisala među pobednike i da je Srbija tada ušla u Evropu.

"Nije morala da čeka decenijama, tada se upisala među najveće i najbolje jer je izabrala da svojom žrtvom postane deo najvećih", istakao je Vulin.

Ministar je podsetio da kada je pre 71 godinu potpisan akt kojim se završava Drugi svetski rat u Evropi, svet je bio siguran da se užas neće ponoviti.

"Danas vidimo da se razbijaju ćirlične table, čujemo da u Jasenovcu i nije bilo baš toliko mrtvih, da nisu umrli od ustaške ruke, a i ako jesu, možda su umrli pravedno i sa ciljem. Stojimo iznad jama i slušamo da jame nisu dovoljno pune ili da nikada nisu bile pune", rekao je Vulin.

Vulin je kazao da građani Srbije traže od "velikih i moćnih" da budu isto toliko pravedni i da pogledaju zlo koje se neskriveno pojavljuje i kazni ga.

Kako je rekao, traži se da se ne umanjuju i ne ponižavaju jasenovačke žrtve.

"Ako ne bude bilo nikoga da govori istinu onda će Jasenovac postati radni logor, a ne najstrašnije zversko okupljalište i mesto užasa od koga ovaj narod još uvek drhti", rekao je Vulin.

Dodao je da ako ne bude više nikog da nastavi tradiciju, polaže vence i govori istinu, istina će postati oni "koji nad jamama urlaju da nisu dovoljno pune" , te da se neće razlikovati istina od laži i istorija od prekrajanje istorije.

Naglasio je i da niko nema pravo da poništi uspomenu na naše pretke i da besmislenim revizijama od kolaboracionista pravi junake, od izdajnika heroje i da dovede u sumnju ono što je generacija pobednika uradila.

Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Skupštine Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora, udruženja i građani.
Organizator akademije je vladin Odbor za negovanje tradicije i oslobodilačkih ratova. 

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je u Berlinu nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine, potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke.

U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво