Licitacija oko budućeg ministra prosvete

Ko će biti novi članovi vlade za sada se samo nagađa, ne zna se ni ko će od starih ministara ostati u Nemanjinoj. Među prvima koji je na neki način najavio mogućnost da ga u novom kabinetu neće biti, jeste ministar prosvete Srđan Verbić. Mediji su počeli da licitiraju imena njegovog naslednika, ali je ključno pitanje "kakav nam ministar prosvete treba".

Pošto je Vlada oborila konkurs za naučnoistraživačke projekte, Srđan Verbić je, doduše potpomognut novinarskim pitanjima, priznao da to jeste razlog da premijeru ponudi ostavku, iako je vlada u tehničkom mandatu.

"Moj tim je dve godine radio nešto što je poništeno, ja preuzimam punu odgovornost za to", rekao je Verbić.

Ko će preuzeti odgovornost u novom mandatu, za sada se samo nagađa. Oni koji su uključeni u obrazovni proces smatraju da se tom pitanju ne pridaje pravi značaj i upozoravaju: prosveta je pitanje opstanka Srbije.

"Nekako mi se čini da se kod nas to mesto ne doživljava na pravi način, tako je bilo i prethodnim vladama, uvek je služilo za neko stranačko zamenjivanje, ili hajde sad kad već ne znaju ko će, pa daj njemu da bude ministar. Po meni je to najvažnije ministarstvo, ne samo ministarstvo prosvete već ministartsvo budućnosti", smatra direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Profesorka Filozofoskog fakulteta Ljiljana Levkov ima jasne preporuke: budući ministar mora biti osoba koja je potpuno posvećena obrazovanju, kome to to nije samo prolazno interesovanje i koja dobro poznaje, ali i priznaje probleme.

"Mora da ima i ličnu i profesionalnu hrabrost, mora da ima lični i profesionalni autoritet i morala bi da bude prepoznata među školama i nastavnicima, poštovana i uvažavana. Potrebno bi bilo da imamo ministra koji služi resoru, a ne koji je njegov vladar", navodi Levkov.

A problemi koji čekaju novog ministra nisu mali, u Sindikatu izdvajaju samo one koji su im na prvom mestu.

"Dokle smo stigli u tome je da odeljenje ima 25 đaka maksimalno, šta ćemo raditi sa materijalnim položajem zaposlenih u obrazovanju, koliko ćemo se i kako baviti stručnim nadzorom nad onima koji rade u obrazovanju, to su samo neka od pitanja", navodi Jasna Janković iz sindikata "Nezavisnost".

Da bi odgovorio na teške izazove novi ministar morao bi da ima i političku snagu i podršku budućeg premijera. Na pitanje koje su pozicije kritične u budućoj vladi, Aleksanadr Vučić odgovora da su veoma važna ministarstva poljoprivrede, prosvete i zdravlja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво