Polaganje venaca povodom Dana pobede

Povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali. Ministar Aleksandar Vulin položio venac na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu. Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Beograda, SUBNOR-a, kao i predstavnici diplomatskog kora, udruženja i građani.

Nikolić je u spomen-knjigu napisao: "Srbija možda više od drugih s pravom obeležava ovaj dan kao svoj. Sve naše bitke, bune, ustanci, ratovi, bili su borba za slobodu zemlje i naroda. Bilo je i biće. Takve sinove i kćeri rađa ova naša Srbija."

Ministar Aleksandar Vulin je nakon polaganja venaca i odavanja počasti na Spomeniku oslobodiocima Beograda poručio da srpski narod nije pogrešio stranu i da nikada nije bio na strani zla.

Vulin je rekao da je pre 71 godine Srbija bila na pravoj strani sveta i da je bila sila pobednica.

"Srpski narod nikada nije pogrešio stranu, nikada nije bio na strani zla, zato bilo kakvo prekrajanje istorije i bilo kakvi pokušaji rehabilitacije kvislinga nanose najveću uvredu upravo srpskom narodu i istoriji, porodicama stradalih, ali i budućnosti srpskog naroda", rekao je Vulin, koji je istakao da samo narod koji se odrekne svoje slavne prošlosti može da bude narod koji je ispisan iz časnog dela istorije.

Istakao je da Srbija nije postala deo Evrope danas, već onog dana kada je bila na strani sila pobednica, onih koji su se borili za dobro, onih koji su se borili protiv Jasenovca i Aušvica.

"Upravo zato nas danas plaši i vređa, kada slušamo one koji pokušavaju da smanje broj žrtava jasenovačkog genocida i ne samo toga, plaši nas i vređa kada slušamo ljude koji postaju deo zvanične političke vlasti, koji govore da genocida zapravo nije ni bilo, da su jame bile nedovoljno pune ili da ih jednostavno nikada nije ni bilo", rekao je Vulin.

Vence na Spomeniku oslobodiocima Beograda položili su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a, predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, te udruženja i brojni građani.

Odavanju počasti prisustvovali su i učesnici "Besmrtnog puka" koji se prvi put ove godine održava u Beogradu, a u čijem maršu je učestvovao i Vulin.

Lider SNP-a Nenad Popović položio je venac na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu. Poručio je da se danas slavi Dan pobede, ali i večno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda.

Popović je naveo i da se Rusija u prošlosti "kao nijedan drugi naš saveznik" borila rame uz rame sa našim narodom, pružajući nam pomoć u najtežim trenucima naše istorije.

"To prijateljstvo iskovano na oružju traje i danas, kada nam Rusija, političkim sredstvima pruža najsnažniju podršku u zaštiti naših ključnih nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske, kao i očuvanja vojne neutralnosti Srbije", rekao je Popović.

Dan pobede nad fašizmom u Prokuplju je obeležen polaganjem venaca na Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu dok je za đake organizovan poseban istorijski čas o tim događajima.

Počast stradalim odali su i predsednik lokalnog SUBNOR-a Svetozar Kovačević i predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović kao i građani, a izveden je i prigodan kulturno -umetnički program.

U Jagodini je 9. maj obeležen polaganjem venaca i crvenih ruža na Spomenik partizanima u Aleji nosilaca "Partizanske spomenice" na Gradskom groblju i Spomen kosturnicu 1.170 poginulih oficira i boraca Crvene Armije sa oslobađanje ovog dela Srbije.

Ispred Ruske Federacije venac je položio drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Beogradu Tahir Mahmadalijev, a vence su položile i delegacije boraca iz Drugog svetskog rata, Skupštine grada, omladinskog pokreta "Soko"...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара