Redovnim pregledima brže od bolesti

Prema statisici i podacima u Srbiji najviše obolevamo i umiremo od bolesti koje redovnim pregledima i promenama loših navika mogu da se spreče i izleče. Austrijski lekari došli su u Srbiju i to biciklima. Ženama poručuju - Budi aktivna, budi brža i izaberi život!

Predsednik Evropske mreže mladih ginekologa i onkologa sa svojim prijateljima, krenuo je pre pet dana iz Beča. Cilj im je da pređu 2.000 kilometara i stignu u Instanbul.

U Beograd su stigli juče, a sutra nastavljaju dalje, a stanice U Srbiji biće im još Jagodina i Leskovac. Poruke koje nose su da redovnim kontrolama i promenama loših životnih navika, uz fizičku aktivnost, bolesti mogu da se i spreče i pobede.

"Svi pričaju o borbi protiv raka dojke, i važno je boriti se i govoriti o tome. Onda su i moje pacijentkinje počele da pitaju: zašto niko ne upozorava na rak jajnika, malignitete materice i druge ginekološke kancere? Odlučili smo da nešto promenimo. Da voze bicikl svi mogu, u društvu ili sami, a to nas i ujedinjuje. Već treću godinu zaredom vozimo i poručujemo ženama da budu brže od kancera", ističe dr Rene Laki, predsednik Evropske mreže mladih ginekologa i onkologa.

Prof. dr Vesna Kesić, šef Komisije za skrining raka glića materice, ističe da je za lečenje bolesti često potrebna visoka tehnologija, skupi lekovi, dosta novca, a za prevenciju je važna dobra volja, odgovornost i dobra organizacija.

"Daje sporo rezultate ali spasava, više i bolje nego sva vrhunska lečenja koja imamo", naglašava Kesićeva.

Srbija je uvela organizovane skrininge - preglede dojke, grlića materice, i debelog creva. Ali, žene se i dalje nedovoljno javljaju lekarima, pa je statistika upozoravajuća.

"Broj žena obolelih od ginekološkog kancera u Srbiji je veoma veliki - oko 2.000, sa rakom dojke 4.800, moramo se složiti da je veliki broj, 44 odsto svih malignih bolesti. Broj slučajeva ginekološkog kancera u nekoj zemlji je jasan pokazatelj kako celo društvo brine o svojim ženama", dodaje Kesićeva.

A zašto je važno na vreme otići na ginekološki pregled? Ukoliko se na vreme otkrije, šanse za izlečenje su 90 odsto. Kada se bolest otkrije u poodmakloj fazi, bitku dobija tek svaka peta žena.

Zbog toga će ovih dana, a pre svega i u nedelju, na Dan bobe protiv raka jajnika, svi slati samo jednu poruku - redovnim pregledima čuvamo glavu i brži smo od bolesti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво