Nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka u Obrenovcu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Gradskoj opštini Obrenovac.

Poverenik u saopštenju navodi da mu se obratio veći broj građana povodom vesti, odnosno izjave predsednika Opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića da je tokom pregovora sa potencijalnim stranim investitorom vršena obrada ličnih podataka velikog broja građana, uključujući i 55.000 zdravstvenih kartona građana Obrenovca, te da su podaci stavljeni na raspolaganje kompaniji "Mei Ta".

S tim u vezi Poverenik podseća da je obrada podataka o ličnosti generalno dopuštena samo ako se vrši uz pristanak lica o čijim podacima se radi ili ako se vrši pod uslovima na način i od strane lica predviđenih zakonom.

Što se tiče podataka o zdravstvenom stanju građana posebno, oni spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka i pored zaštite predviđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti moraju da uživaju i posebnu zaštitu predviđenu Zakonom o pravima pacijenata, kojim je utvrđeno da se podaci o zdravstvenom stanju bez pristanka pacijenta trećim licima mogu dati jedino po nalogu suda.

Po okončanju postupka nadzora, Poverenik će o rezultatima i merama koje će preduzeti obavestiti javnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво