Olakšice za naplatu dugovanja preko izvršitelja

Poverioci koji potražuju dugovanja do 1. jula moraju da se izjasne da li će njihov predmet i dalje ostati u nadležnosti suda ili će im dug naplatiti javni izvršitelji.

Dugovanja starijih od dve godine u Srbiji je oko dva miliona. Pravna i fizička lica koja do 1. maja nisu uspela da naplate dugovanja, ili im još nije doneta sudska odluka, ukoliko se odluče da im predmet preuzme javni izvršitelj, plaćaće samo polovinu tarife.

"Ta dugovanja i predmeti predstavljaju jedan od najvećih balasta pravosuđa čak i za otvaranje poglavlja o pridruživanju EU posebno kada je reč o poglavlju 23. Sud će dati mogućnost poveriocima da izaberu da li će njihov predmet i dalje ostati u nadležnosti suda ili će im dug naplatiti javni izvršitelji", rekla je za RTS Svetlana Manić iz Komore izvršitelja.

Pre stupanja na rad izvršitelja poverioci će imati rok do 1. jula da se izjasne nakon čega će se nastaviti proces izvršenja. Ukoliko se do tog roka ne izjasne postupak će biti obustavljen.

Predmete u kojima su poverioci javno-komunalna preduzeća ukoliko se izjasne da njihova potraživanja naplati javni izvršitelj, tužilac će dati spisaljk tih predmeta koji će se ravnomerno rasporediti.

"Izvršiteljske kancelarije su se na vreme pripremili u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju i mislimo da će uspeti da preuzmu sve predmete koje dobiju", kaže Svetlana Manić.

Prema rečima zamenice predsednika Komore izvršitelja, zavisno od faze u kom se nalazi proces procedura naplate duga će trajati do nekoliko meseci ali će izvršitelji dug svakako brže naplatiti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво