Naučni konkursi na ispitu

Vlada Srbije odlučiće u petak sudbini konkursa za naučno-istraživačke projekte. Na tribini "Šta se dogodilo sa naukom", ministar Srđan Verbić najavio je da će zastupati stav da konkurs ne treba da bude poništen i da treba da bude produžen za nedelju-dve.

Na branjen i osporavan konkurs za naučno-istraživačke projekte stiglo je trideset hiljada primedaba. Ministarstvo prosevete je prihvatilo njih 3 000.

Istraživači i profesori univerziteta smatraju da ne bi trebalo da bude podela na društvene i prirodne nauke, da ne sme da se meša nauka i socijala.

"Akti su diskriminativni prema određenim grupacijama i zaoštravaju razlike između fakulteta i instituta i izmešu pojedinih oblasti nauke", kaže Aleksandra Pavićević iz Zajednice Instituta Srbije.  

"Mi nismo mišljenja da će za tri meseca, koliko se predlaže da se pomeri početak rada na konkursu, bilo šta moći promeniti. Velika je šteta što već sedam godina imamo projekte koji nemaju nikakvu evaluaciju", kaže akademik Zoran Popović, potptredsednik SANU.   

Budžet za nauku je isti kao pre šet godina. Tada je u sistemu bilo jedanaest i po hiljada istraživača, a danas osamnaest hiljada. Zato će značajan broj njih ostati bez projekata. Problem je i što više od godinu dana ne postoji Nacionalni savet za nauku. O sudbini konkursa sutra ujutru odlučuje Vlada Srbije. 

"Ja ću svavako braniti stav Ministartsva. Ono što će biti moj dodatni predlog jeste da se izađe u susret zahtevima koje smo dobili pre desetak dana. Ja sam vrlo rad da se uradi dopuna akta o finanisranju i da se konkurs produži za nedelju ili dve kako bi to moglo da se realizuje", kaže Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.  

Na konkus za nove projekate do sada je stiglo 900 prijava. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво