Novinarska udruženja: Hitna smena Arežine stvara atmosferu vanrednog stanja

Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštili su da su neprijatno iznenađeni smenom direktora programa RTV-a Slobodana Arežine, kao i da je obrazloženje za njegovu smenu potpuno neprihvatljivo.

UNS je izrazio zabrinutost zbog odluke o smeni Arežine, kojom se "bez konkretnih podataka" kao razlog navodi "pad gledanosti televizijskog programa" i tvrdnja da Arežina nije dostavio plan proizvodnje i emitovanja programa.

"UNS smenu direktora programa RTV-a Arežine doživljava kao stvaranje atmosfere vanrednog stanja što je štetno i nepotrebno za funkcionisanje Javnog servisa", navodi se u saopštenju.

U saopštenju, UNS je pozvao UO RTV da objavi podatke o gledanosti RTV-a, ukoliko je to zaista razlog smene.

NUNS i NDNV su podsetili da u ocenjivanju rada javnog servisa gledanost ne sme da bude jedini, čak ni dominantan kriterijum i da se, za razliku od komercijalnih televizija, kvalitet javnog servisa ocenjuje po nivou profesionalizma i ostvarivanju javnog interesa u informisanju građana.

"Upravo je Slobodan Arežina dao veliki doprinos vraćanju ugleda RTV-a, približavajući je onome što bi trebalo da bude javni servis u službi građana. O tome svedoče, između ostalog, i analize međunarodnih posmatrača koji su RTV svrstali među one medije koji su imali uravnotežen i nepristrasan pristup izbornom ciklusu", navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV traže od Upravnog odbora RTV-a da javno prezentuje podatke o gledanosti koji su bili povod za smenu, ali i da jasno saopšti da li je gledanost jedini kriterijum kojim bi trebalo da se rukovodi medijski javni servis ili je to profesionalno informisanje u skladu sa javnim interesom.

Dva novinarska udruženja izrazila su ozbiljnu sumnju u stručnost i političku nepristrasnost novog Upravnog odbora, koji je izabran u periodu dok je Regulatorno telo za elektronske medije radilo u okrnjenom sastavu, bez predstavnika Vojvodine i nevladinog sektora.

"Sumnju u političku pozadinu smene Slobodana Arežine koji je na ovo mesto izabran na javnom konkursu pre manje od godinu dana, pojačava činjenica da je odluku Upravni odbor doneo odmah po svom konstituisanju i to neposredno posle izbora koji su u Srbiji održani na svim nivoima, kao i posle kritika koje su na račun javnih servisa, posebno RTV-a, iznosili predstavnici republičke vlasti", naveli su NUNS i NDNV.

Udruženja su dodala da su veoma zabrinuti za kvalitet programa RTV-a u narednom periodu, s obzirom na činjenicu da im biografija novopostavljene v. d. direktorke programa Slavice Subotić Braun nikako ne uliva poverenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи