Izlila se Zapadna Morava kod Kraljeva, kuće za sada bezbedne

Zbog visokog vodostaja Zapadna Morava poplavila oranice u svom priobalju u Kraljevu. Stambeni objekti za sada bezbedni. Zapadna Morava kod Kruševca, kao i Velika Morava kod Varvarina, od nedelje beleže stalni rast. Za poslednja 24 časa nivo im se povećao za po metar i po.

Štab za vanredne situacije u Kraljevu, saopštio je da je zbog visokog vodostaja Zapadna Morava poplavila oranice u svom priobalju u Kraljevu sa obe strane kod mosta u Grdici i izlila se na lokalni put Grdica-Oplanići, ali da za sada nije ugrozila stambene objekte.

"Nivo Zapadne Morave je kod Kratovske stene porastao za 3,2 a kod Miločajskog mosta kod Kraljeva za oko dva metra", rekao je na konferenciji za novinare načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.

"S obzirom da vodostaj Morave raste nekoliko centimetara po satu, što je manje nego tokom prethodnog dana i noći i ukoliko uzvodno prestanu padavine, nadamo se da ćemo ovoga puta proći bez evakuacije i veće materijalne štete“, rekao je Kočović.

Prema njegovim rečima, u kraljevačkom kraju je do sada palo oko 40 litara kiše po kvadratnom metru, što je doprinelo i da vodostaj Ibra poraste za oko 80 centimetara, ali bunari gradskog vodovoda nisu ugroženi. Vodostaj reke Ribnice je, takođe, porastao za jedan metar što je dovelo do potkopavanja neuređenih delova obale.

Zbog kiše koja različitim intenzitetom neprekidno pada gotovo tri dana, nabujale su sve reke u kraljevačkom kraju, ali se nisu približile nijednoj kući.

Kruševac, bez bojazni od plavljenja

Sa druge strane, bojazni od plavljenja iste reke kod Kruševca, za sada, nema jer su reke ispod nivoa redovne odbrane od poplava, baš kao i Južna Morava kod Đunisa koja nadolazi upola sporije.

Vrh vodenog talasa na reci Rasini prošao je sinoć, pa njen vodostaj beleži blagi pad.

U akumulaciono jezero Ćelije trenutno dotiče 80 metara kubnih u sekundi, što je dvadeset puta više od proseka. Voda se sa brane kontolisano ispušta 50 metara kubnih u sekundi, pa iako se u nekim delovima Bruske, i na području kruševačke opštine Rasina juče u priobalju izlila, ne preti da ugrozi domaćinstva.

Na području Rasinskog okruga od nedelje je u proseku palo od 40 do 60 litara kiše po metru kvadratnom, od čega najviše na Kopaoniku na kome od ponedeljka noću i sneg pada, pa se planinska lepotica i u maju nenadano zabelela. Visina snežnog pokrivača je pet centimetara.

U naredna 24 sata biće na snazi žuti hidroalarm, jer se od četvrtka očekuje smirivanje hidrološke situacije i prestanak padavina, kaže hidrolog Dejan Vladiković. On je dodao da, bez obzira na obilne padavine nije bilo popuštanja nasipa i izlivanja reka. 

"Od četvrtka, odnosno petka očekujemo postepeno smirivanje hidrološke suituacije, postepeno jenjavanje padavina, mogući su samo po negde popodnevni pljusak u zapadnom , istočnom i jugoistočnom delu Srbije",rekao je Vladiković.

On je naglasio da je oprez i dalje neophodan pošto se ciklon sporo premešta, da su ekipe i dalje na terenu i da sprovode odbranu koja je neophodna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво