Nedovoljno upisanih u registar davalaca koštane srži

Prva tranplantacija matičnim ćelijama na VMA urađena je pre više od 30 godina. Na toj klinici leče se najteži bolesnici iz cele Srbije, kojima je presađivanje koštane srži jedini vid lečenja. U domaći registar potencijalnih davalaca koštane srži trenutno je upisano oko 5.000 građana Srbije, što je nedovoljno. Zahvaljujući članstvu Srbije u Svetskom registru, koji ima 25 miliona ljudi, mnogi pacijenti iz Srbije dobili su svog donora.

Nini Korlat niko od srodnika nije mogao da bude donor. Zahvaljujući registru on je nađen u inostranstvu. Transplantacija na VMA uspešno je urađena pre dve i po godine.

"Temperatura, bolovi u grlu, ali to tako treba, znači da je transplantacija uspela. nakon svih onih hemoterapija i svega što sam prošla, znala sam da je to sam kraj, tako da sam izdržala", kaže Nina Korlat.

Jedan pacijent bolovao je od akutne leukemije. Za transplatanciju koja je urađena na VMA, donor matičnih ćelija bila je njegova mlađa sestra.

Kaže da je početni trenutak vrlo neprijatan za sve, ali da je sama transplantacija ohrabrujuća vest. Ističe da se sam proces lako podnese jer znate da ste u sigurnim rukama, i da su lekari posvećeni vama.

Stručnjaci kažu da približno četvrtina bolesnika ima donora u porodici. Najčešće su to brat ili sestra. Za ostale davaoci se traže u domaćem ali i Internacionalnom registru dobrovoljnih davalaca.

"U tim centrima u inostranstvu od dobrovoljnih davalaca se uzimaju matične ćelije, bilo iz periferne krvi ili koštane srži i onda kurirskom službom u adekvatnim uslovima se transportuju do našeg centra, gde pripremljenom bolesniku dajemo matične ćelije", kaže prof. dr Dragana Stamatović.

Dodaje da danas nema potrebe da se bolesnici iz Srbije upućuju u inostrane centre jer se za njih adekvatne ćelije mogu dobiti iz internacionalnog registra.

Transplantacija je šansa mnogima sa malignim bolestima koštane srži. Njoj prethodi ispitivanje podudarnosti uzorka krvi obolelog i i potencijalnog davaoca.

"Posle provere dajemo pacijentu prvo premedikaciju, onda se uključi transplant koji ide jedno sat vremena u zavisnosti od količine. Za to vreme proveravamo vitalne znake", ističe medicinska tehničarka Svetlana Mraković.

Na Odeljenju za transplantaciju koštane srži Klinike za hematologiju VMA godišnje se uradi oko 80 transplantacija. Svi koji žele da budu potencijalni donori mogu se javiti najbližom centru za transfuziju krvi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво