Petnica na "klackalici", čeka se potpis ministarstva

Između 200 i 300 najboljih srednjoškolaca u oblasti biohemije i društvenih nauka neće ovog proleća ići u istraživačku stanicu Petnica da unapredi svoje znanje. Jedina istraživačka stanica u Srbiji morala je da otkaže seminare, jer Ministarstvo kasni sa potpisivanjem ugovora. Od svog osnivanja Petnica je na klackalici, kaže za RTS rukovodilac programa Nikola Božić.

Rukovodilac programa u Petnici Nikola Božić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je ta istraživačka stanica morala da redukuje, a neke seminare i otkaže, kako bi se stvorila rezervna sredstva za ključne seminare tokom leta.

To su, kaže Božić, učinili u nadi da će tokom ovog meseca uspeti da razreše situaciju sa Ministarstvom prosvete i potraže nove izvore finansiranja.

"Krajem prošle godine, u pregovorima sa Ministarstvom prosvete dobili smo uveravanja da će iznos za Petnicu biti isti i ove godine i mi smo to ukalkulisali u planove za aktivnosti u 2016. godini. Pošto je to 25 odsto ukupnog budžeta, a prošlo je četiri meseca, morali smo da redukujemo neke seminare", rekao je Božić.

Objašnjava da je problem sa Ministarstvom proceduralne prirode jer je krajem prošle godine usvojen novi zakon o naučno-istraživačkoj delatnosti.

"Mi za to imamo razumevanje i shvatamo da se sve mora rešiti na adekvatan način, ali moramo da budemo odgovorni prema našim polaznicima i budemo spremni za drugačiji scenario", kaže Božić.

Dodaje da je Petnica predala svu dokumentaciju i da su iz medija shvatili da u narednim nedeljama mogu da očekuju da dobiju potpis na ugovor kojim se odobrava novac za rad te istraživačke stanice.

Ističući da od osnivanja nije zabeležena ovakva kriza, Božić navodi i da je Petnica od osnivanja na klackalici, te da je to cena nezavisnosti.

"Mi u Petnici smo uvek entuzijasti i nadamo se da ćemo prevazići ovaj problem i da ćemo dobiti podršku države za ono što radimo", rekao je Božić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво