Smirivanje hidrološke situacije od četvrtka

U naredna 24 časa ostaje na snazi žuti hidroalarm, a smirivanje hidrološke situacije očekuje se od četvrtka, kaže za RTS hidrolog Dejan Vladiković iz RHMZ-a. Ističe da će vodostaji dostići granice redovne odbrane od poplava.

Hidrološka situacija u zemlji je u skladu sa upozorenjem Republičkog hidrometeorološkog zavoda da su na manjim bujičnim potocima, ponegde moguća manja izlivanja, rekao je Dejan Vladiković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Smanjenje intenziteta padavina u većem delu zemlje očekuje se tokom noći i u sredu, a na osnovu najnovijih hidroloških podataka, nema opasnosti od izlivanja reka.

Hidrolog Vladiković kaže da su zabeleženi umereni nivoi vodostaja na gornjem toku Južne Morave, na reci Toplici, na gornjem toku Zapadne Morave, na Ibru i na reci Rasini, kod Kruševca, zatim na gornjem toku Timoka, i na određenim rekama u Donjem Pomoravlju.

Prema njegovim rečima, manji porasti zabeleženi su na slivu reka Kolubare i Jadra.

Vladiković ističe da su, nakon prvog upozorenja RHMZ-a, koje je poslato u četvrtak, ekipe za odbranu od poplava mobilisane, da se nalaze na licu mesta, i da će preduzeti sve neophodne mere.

U većem delu zemlje, osim u Vojvodini, pada kiša. Tokom dana u centralnim, istočnim i južnim krajevima palo je od 10-30 litara po metru kvadratnom.

Najviše padavina je na području Rasinskog okruga. Od nedelje je u proseku palo od 40 do 60 litara kiše po kvadratnom metru. Svi putevi u tom kraju su prohodni, ali se preporučuje oprez u vožnji zbog klizavih kolovoza.

Oko 100 hektara zemljišta u požeškom kraju je poplavljeno. Izlivanjem Zapadne Morave u prekidu je lokalni put Požega - Prijanovići - Pilatovići.

Uprkos izlivanju, reka je u stagnaciji, a ista situacija je i na Skrapežu i Đetinji. Nadležne službe su u pripravnosti.

U prognozi za sredu, RHMZ je celu zemlju označio žutom bojom. To znači da vreme može biti potencijalno opasno, ali da vremenske pojave nisu neuobičajene.

Prognozira se oko 20 litara kiše po metru kvadratnom, a meteorolog Goran Mihajlović iz RHMZ-a kaže da se kiša očekuje u zapadnim, jugozapadnim, južnim, jugoistočnim i centralnim delovima Srbije.

S obzirom na to da je glavnina padavina iza nas, ne očekujemo da će značajnije uticati na hidrološku situaciju, kaže Mihajlović.

Iz Štaba za vanredne situacije kažu da su ekipe na terenu i da preduzimaju preventivne mere.

U četvrtak se očekuje promenjivo oblačno vreme, ponegde samo sa kišom i grmljavinom, a od petka očekuje nas više sunca i temperatura oko 20 stepeni u većini mesta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво