Sve manje krađa motornih vozila

Iako za krađu automobila lopovi koriste sve sofisticiraniji alat, policija kaže da je krađa sve manje. Božidar Stojilković iz Uprave kriminalističke policije ističe da se vozila najviše kradu u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Jagodini i Kragujevacu.

U poslednje vreme sve češće je u pitanju prevara osiguranja i utaja. Izvršioci odlaze u okolne zemlje, uzimaju renta kar vozila na falsifikovanu dokumentaciju i takva vozila dolaze kod nas. Ima slučajeva gde strani državljani dolaze kod nas, uzimaju naša renta kar vozila i odvoze ih u inostranstvo.

Kakva je saradnja domaćih i stranih kriminalnih grupa prilikom krađe i krijumčarenja vozila?

Nažalost, saradnja je vrlo dobra i naši izvršioci i izvršioci iz okruženja dobro sarađuju, razmenjuju iskustva i najsavremenije alate koji služe za krađu vozila. Naši izvršioci kada ukradu auto kod nas, prebace ga u neku od zemalja iz okruženja, a za taj auto dobiju ili drugi isti takav auto ili robu kao što je droga, oružje.

Šta se u Srbiji najviše krade?

Već dugi niz godina na prvom mestu je program "folksvagena", zatim "zastava", dolazi "opel" , "reno" , "be-em-ve", "pežo", a druge marke u manjoj meri.

Koji su gradovi najviše na meti?

Pored Beograda koji je najugroženiji kao najveći grad u Srbiji, zastupljen je i Novi Sad, Smederevo, Sremska Mitrovica, Jagodina Kragujevac i drugi gradovi u manjoj meri.

Šta se dešava sa tim vozilima koja se ukradu?

Jedan deo vozila koja se ukradu u Srbiji ostaje u zemlji, izvršioci ta vozila ili prodaju na autootpadima, čak i kao sekundarnu sirovinu, a jedan deo koriste prekucavanjem brojeva šasije i rađenjem falsifikovane dokumentacije i onda ili se vozila registruju kod nas ili se izvezu u inostranstvo.

Šta očekujete da će se dešavati u budućem periodu kada je reč o krađi i krijumačarenju automobila?

U zadnjih par godina tendencija je smanjenja krađe motornih vozila tako da se nadamo da će i ove i naredne godine taj broj da se smanjuje. MUP će obučiti svoje radnike kroz razne vidove edukacije, kurseve, čak prošle godine smo imali i konkretene akcije sa kolegama iz inostranstva. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво