Transplantirani o svom trošku pa ostavljeni sami

Pacijenti koji su na transplantaciju morali u inostranstvo i novac prikupili u humanitarnim akcijama i dalje su prepušteni sami sebi. Nevidljivi su za zdravstveni sistem jer lekove plaćaju sami, kao i redovne kontrole na po nekoliko meseci. Iz Republičke stručne komisije za transplantaciju obećavaju da će se to uskoro promeniti.

Irena je nova pluća dobila 2013.godine. U prvoj godini na kontrole u bečku AKH kliniku morala je jednom mesečno, sada na tri meseca. Za put treba oko 1000 evra. Za lekove, mnogo više, jer samo jedan dobija o trošku države. Onaj najvažniji, mesečno plaća 30 hiljada dinara. Da paradoks bude još veći, taj isti lek, o trošku države, dobijaju pacijenti koji su imali transplantaciju bubrega, ne i oni koji su dobili novo srce ili pluća.

"Ja više nema sredstava..moja profesorka iz Beograda je kontaktirala Fond, ni oni ni Ministarstvo mi ne izaze u susret, objasnili su jer nisam išla o trošku Fonda na transplantaciju", kaže Irena Paunović.

Novac za transplantaciju prikupila je u humanitarnoj akciji. Država je u međuvremenu promenila Pravilnik, a sa AKH klinikom sklopila ugovor za transplantaciju pluća, tako da pacijenti sada imaju podršku države, i pre i posle operacije. Ne i Irena, koja više nema para ni za skupe lekove ni za kontrole.

"Stvarno ne znam šta i kako dalje... prinuđena sam da pute medija da paelujem, da se uradi, da se promeni...posle toliko muke i ljudi koji su bili uz mene, sada kada treba da uživam u životu ne mogu, nema sredstava", kaže Irena.

Za sistem su nevidljivi i prepušteni sami sebi i drugi pacijenti koji su novac za transplantaciju prikupili u humanitarnim akcijama.

"Republička stručna komisija ima striktne instrukcije od min.zdravlja da pacijenti koji su operisni u drugim centrima, moraju biti prepoznati i da se ne razlikuju od naših pacijenata, što znači da će svi oni biti reguistrovani, razmatraće se, dobijaće lekove preko rfzo. za ono što ne možemo u srbiji, oni će biti pregledani u bolnicama u kojima su transplantirani..gde će se vršiti kontrole, fond će platiti, Kada će to biti rešeno to je već rešeno, samo moramo da dobijemo tačan broj korisnika", objašnjava dr Dušan Jovanović, predsednik Republičke komisije za transplantaciju.

Dok Irena veruje da će na sledeću kontrolu koja je u julu ići o trošku države i da lekove više neće kupovati sama, nadležni kažu da im za tehničke procedure treba još malo vremena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво