Raseljeni Srbi na Vaskrs posetili Đakovicu

Pedesetak Srba raseljenih iz Đakovice, posetilo je rano jutros taj grad, povodom uskršnjeg praznika i u pravoslavnom hramu Uspenja presvete Bogorodice prisustvovalo liturgiji.

Raseljenima, međutim, nije bilo dozvoljeno da obiđu svoje kuće, među kojima ima i porušenih.

"Namera nam je bila da u naše domove, bez obzira što su porušeni unesemo uskršnja jaja. Hteli smo da obiđemo kuće prvi put nakon 17 godina. Nisu nam dozvolili, jer navodno taj deo posete nije bio u protokolu kosovske policije", preneo je RTS-u predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice Đokica Stanojević.

Raseljeni vernici iz Đakovice su sve vreme posete bili u pratnji kosovske policije. Incidenata nije bilo.

U grupi vernika koji su posetili Đakovicu bio je i šef poslaničkog kluba liste "Srpska" u kosovskoj skupštini Slavko Simić.

Pre posete Đakovici prisustvovali su liturgiji u manastiru Visoki Dečani.

Takođe, u selu Donja Budriga kod Gnjilana organizovana je tradicionalna Uskršnja svetkovina kojoj su prisustvovali Srbi iz Kosovskog pomoravlja, ali i oni koji su za ovu priliku došli iz centralne Srbije i inostranstva.

Srbi su se i danas okupili na brdu Glavičica na jutarnjoj pričesti, kraj crkve Hrista Spasa iz 14. veka, a svetkovini su prisustvovali i predstavnici Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalnih samouprava iz Kosovskog pomoravlja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи