Dačić: Niko nema prava da odustane od borbe za pravedniji svet

Rukovodstvo, članovi i simpatizeri Socijalističke partije Srbije obeležili su Prvi maj, polaganjem venaca na spomenik vođi socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji Dimitriju Tucoviću, a lider SPS-a Ivica Dačić poručio je da niko nema prava da odustane od borbe za pravedniji svet.

Ivica Dačić je, pored spomenika na Trgu Slavija, konstatovao da je postoji simbolika u tome što se hrišćanski praznik Uskrs i Prvi maj ove godine obeležavaju istog dana, jer su oba u svojoj suštini imali borbu za pravedniji, slobodniji i humaniji svet.

"Danas kada Srbija prolazi kroz težak period u poslednjih nekoliko decenija, i kada je reč o socijalno-ekonomskom položaju građana i radnika, niko nema prava da odustane od borbe za pravedniji svet", istakao je Dačić.

Dodao je da bez ekonomski razvijenog društva nema socijalne pravde i da zato SPS daje podršku da se stvori društvo u kojem je moguće da postoji sistem u kojem se poštuju radnička prava i u kojem je nivo socijalne pravde na "zavidnom nivou" kao u zemljama Evropske unije.

"Zato se nadam da će usaglašavanje našeg zakonodavstva i socijalne prakse, kao i ponašanja poslodavaca prema radnicima, biti usklađeno sa pravnim tekovinama EU", rekao je Dačić.

Lider SPS-a je podvukao da će ta stranka, kao partija levice, nastojati da čuva tekovine za koje su se izborili radnici krajem 19. veka.

"Borićemo se i za to da u političkom životu Srbije, ta leva opcija, za koju se dokazalo da je mi najdostojnije reprezentujemo, bude paralelno prisutna u državnoj politici kao i neke druge stvari koje definišu Srbiju. A Srbija je po ustavu definisana i kao pravna država i kao država socijalne pravde", zaključio je Dačić.

Dačić je zamerio predstavnicima stranaka koje su došle na vlast posle petooktobarskih promena jer Srbiju nisu pokrenuli napred kada je reč o društvenom sistemu.

"Ako je neko smatrao da je socijalizam pogrešan sistem, nije trebalo da se vratimo u kapitalizam iz vremena prvobitne akumulacije kapitala, već u moderni kapitalizam koji je svuda u svetu obojen elementima socijaldemokratije", rekao je Dačić.

Za takav sistem, ocenio je Dačić, Srbiji će biti potreban dug period, a za koji se deo rešenja nalazi u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji.

"Sve te ideje koje su danas prisutne u Zapadnoj Evropi, gde je i nastao socijalistički pokret, kod nas se često označavaju kao ideje prošlosti i da se za to ne treba boriti, a upravo je suprotno, jer cela Evropa ide ka tome", naglasio je Dačić.

Na pitanje novinara da prokomentariše loše uslove za radnike u južnokorejskoj fabrici "Jura" u Leskovcu, Dačić je podsetio da je o tome govorio i pre nekoliko godina i da su tu "stvari čiste".

"Državni organi treba da utvrde šta je istina. Treba poštovati strane investitore, ali i svaki strani investitor je dužan da poštuje zakone u Srbiji", zaključio je Dačić.

"Prvi maj i Uskrs simboli borbe za bolji svet"

Ivica Dačić čestitao je građanima Srbije Prvi maj - Međunarodni praznik rada. 

"Svim građanima Republike Srbije čestitam 1. maj - Međunarodni praznik rada, i želim da u dobrom zdravlju i raspoloženju provedu predstojeće prvomajske praznike. Zajedno moramo da gradimo društvo jednakih šansi i socijalne pravde. I danas, kada je u Srbiji teško, kada je ona siromašna, naš osnovni posao jeste da se borimo za zemlju u kojoj je pravda moguća. A to može samo bogata i jaka zemlja. Zemlja izgrađena i zaposlena, stabilna i sigurna, jer nema pravde u siromašnim društvima", poručio je Ivica Dačić.

"Danas, 130 godina od Čikaga, kada je više desetina hiljada radnika izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme, moramo da nastavimo da se bavimo jačanjem Srbije i našeg društva, jer samo ekonomski jako i razvijeno društvo može da pruži pravdu.

Takođe, Ivica Dačić čestitao je građanima Srbije i Uskrs.

"Danas, Uskrs, praznik pobede života nad smrću, i Prvi maj, praznik radničke borbe i jednakosti, slavimo u istom danu. Oba praznika su simbol borbe za pravedniji, slobodniji i humaniji svet. Želim svim građanima naše zemlje da oba praznika proslave u miru i sreći sa svojim bližnjima", navodi se u čestitki Dačića, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво