Vulin: Nezaposlenost najveći problem

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin čestitao je svim građanima Srbije Međunarodni praznik rada, 1. maj, i poručio da država Srbija ne služi ničemu drugom, nego da vodi računa o svoji građanima, na prvom mestu o ljudima koji žive od svog rada. Ističe da je nezaposlenost najveći problem i to što tržište rada nije balansirano.

"Međunarodni praznik rada je prilika da se zamislimo i vidimo dokle smo stigli sa borbom za radnička prava. Da li smo nešto uspeli da unapredimo, da li smo u ovim teškim vremenima uspeli da sačuvamo postignuti nivo radničkih prava", rekao je Vulin Tanjugu.

Napominjući da se nezaposlenost smanjuje, ali nikad dovoljno, Vulin je istakao da je na nama da se za to svi zajedno borimo.

"Za praznik rada tereba da razumemo da nismo u rovovima, da su sindikati, poslodavci, država na istoj strani - na strani čoveka koji živi od svog rada i samo tako će Srbija biti bolje i pravdenije mesto za život", istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, nakon 12 godna pljačkaške privatizacije Srbija ne može odamh da bude bogatije mesto, ali može da bude pravednije i bolje, i već jeste.

"Iskreno sam ponosan na istoriju radničkog pokreta u našoj zemlji kao što sam ponosan na ljude koji žive od svog rada. Oni svakog dana pokazuju da je suština ljudskog postojanja rad i borba za bolju budućnost naše dece", naglasio je Vulin.

On je izrazio nadu da ćemo sledeći Prvi maj dočekati u još boljim uslovima, većim prilikama i mogućnostima za rad i zapošljavanje.

"Nadam se da ćemo imati priliku da iza sebe ostavimo zemlju na koju će naša deca biti ponosna. Rodili smo ih zaslužuju da im ostavimo zemlju u kojoj vredi živeti", istakao je ministar.

Nezaposlenost najveći problem

Vulin kaže da je nezaposlenost danas najveći problem i to što tržište rada nije balansirano.

Ističe da su tri glavna cilja ministarstva koje vodi - smanjenje nezaposlenosti, ukidanje rada na crno i povećjanje bezbednosti i zaštite na radu.

Ministar je rekao da je u prva tri meseca ove godine oko 4.000 ljudi prevedeno iz crne zone u legalan sistem rada, a da je prošle godine to bilo više od 12.000 ljudi.

"Očekujem da ćemo ove godine imati još boilje rezultate, iako je prošla godina bila najbolja godina od kada inspekcija rada postoji i i od kada se bori protiv rada na crno", rekao je Vulin.

U borbi protiv rada na crno, kako kaže, mnogo je pomogao Zakon o radu jer su po prvi put pojačana ovlašćenja inspekcije rada, tako da je povećana njena efikasnost.

"Inspekcija rada mogla je da bude mnogo efikasnija nego što je do sada bila, to je jedan od pozitivnih efekata Zakona o radu", zaključio je Vulin. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се