Počinje puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru

Od danas počinje puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru. Od implementacije tog propisa očekuje se, pre svega, smanjenje sive ekonomije i rada na crno, ali i bolji način postupanja inspekcija i bezbednije poslovanje.

Sama Inspekcija rada povećala je broj kontrola u prvom kvartalu ove godine za 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine i zatekla 4.800 neprijavljenih radnika. Po osnovu kazni i prekršajnih naloga u budžet je uplaćeno gotovo 70 miliona dinara.

Posle kontrole, firme su prijavile više od 3.700 radnika, a u PIO fondu znatno je povećana uplata doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje koje plaćaju zaposleni.

Sa inspektorom rada ekipa RTS-a pošla je u kontrolu stambeno-poslovnog objekta površine 9.500 kvadratnih metara u ulici Dimitrija Tucovića. Svi zaposleni su prošli obuku za bezbedan rad, a firma ih kontroliše bar jednom nedeljno.

"U okviru firme imamo internu proveru bezbednosti i zaštite na radu, i sve eventualne greške mi u hodu ispravljamo", kaže šef gradilišta Mijalko Sredojević.

Radnici su zadovoljni uslovima rada i opremom. "Imamo sve uslove, redovna plata, redovno sve, firma ne može biti bolja", rekao je zidar Sandić Pero.

Inspektor je proveravao da li su ispravljeni bezbednosni nedostaci koje je uočio u prethodnoj kontroli.

"Neobezbeđenost pojedinih ivica sa kojih su radnici mogli da padnu u prostor dublji od 10, 15 pa i 20 metara, neobezbeđena neka liftovska okna – u suštini to je bio fokus mera koje sam ja naložio", ističe inspektor Ilija Jovičić.

Od polovine prošle godine inspektori su kontrolisali 611 neprijavljenih preduzeća, a u prvom kvartalu ove godine 222 neprijavljene firme. Kazna za rad u neprijavljenoj firmi je od 50.000 do 200.000 dinara, a ako obavljate posao pravnog lica, kazna iznosi od 200.000 do dva miliona dinara.

Osnovni cilj inspekcije, pored bezbednog i zdravog rada, jeste suzbijanje sive ekonomije a podaci za prvi kvartal su ohrabrujući.

"Agencija za privredne registre, po njihovim podacima imamo više od 4.000 novoregistrovanih privrednih subjekata i imamo informacije da je uplata u PIO fondu u prvom kvartalu ove godine po osnovu obaveznog socijalnog osiguranja znatno veća nego u prvom kvartalu prošle godine", rekao je direktor Republičke inspekcije rada Bojan Jocić.

U PIO fondu kažu da je ta uplata povećana za tri milijarde dinara, tj. 3,5 odsto više nego lane.

Prethodnih godina 15 odsto ukupnog broja povreda na radu dogodilo se u građevinarstvu i 15 odsto svih neprijavljenih radnika zatečeno je na gradilištima. Zbog toga su inspektori sa početkom građevinske sezone krenuli u opsežniju kontrolu gradilišta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи