Farbanje jaja, radost za najmlađe

Vernici se pripremaju za Uskrs, a običaj je da se na Veliki petak farbaju jaja, čemu se najviše raduju najmlađi.

U vrtićima širom Srbije glavni pribor pred Uskrs su četkice i boje za ukrašavanje jaja. Najradosniji praznik još je jedna prilika da se mališani upoznaju s tradicijom, ali i da pokažu svoju maštu i umeće.

Jajima iz obdništa se osim dece raduju i njihovi ukućani. Ona su najčešće uskršnji poklon. 

"Uvodimo ih u to da darivanje ne predstavlja samo očekivanje da od nekog dobijemo poklon već i na ovom ranom uzrastu da koliko je u njihovoj mogućnosti pripreme poklone za roditelje, bake i deke. Ono što je dobro oni uvek pričaju da ta jaja neće iskoristiti za kucanje već da ostanu da ih sačuvaju", kaže vaspitačica u Predškolskoj ustanovi "Vračar" Ljiljana Dragutinović.

Farbanje jaja za Uskrs jedan je od najlepših srpskih običaja i jedan od retkih koji je opstao i u gradu i na selu. A na selu se gotovo ništa nije promenilo - po ukrase se umesto u prodavnicu ide u prirodu, baš kao nekada.

"Ne koristimo ništa drugo osim lukovine jer smatramo da je tako najbolje. Tako radi i moja baka, moja mama, moja svekrva je radila i sada ja radim. To je naša neka tradicija ovde. Da bi se tradicija nastavila, deca je moraju da uče od malih nogu", kaže Milka Jovanović, majka petoro dece iz Kosjerića. 

Školski psiholog Milja Krivokuća smatra da je važno da deca steknu neka znanja, da steknu znanje o tome kako su živele njihove bake i deke i zbog svog identiteta, da steknu kritički odnos prema tome. 

"Vreme praznika je značajno iz razloga što je to momenat kada se porodica okuplja, druži, kada dolazi do neke emotivne razmene i u tom smislu roditelji su važni jer mogu da stvore jednu prijatnu, toplu atmosferu za dete, a na taj način se znanja i razvoj najbolje podstiču", kaže Krivokuća.

Bez poznavanja sopstvene kulture i običaja gubi se identitet čitavog naroda, a verski praznici nas na to najbolje podsete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво