Bezbednost na radu nije na nivou koji propisuju zakoni

U Srbiji su prošle godine na poslu poginula 24 radnika, teže je povređeno njih 780, a lakše 111. Više od 60 odsto povreda je u građevinarstvu, a trećina smrtno stradalih nije bila obučena za rad i radila je "na crno".

Dodelom nacionalnih priznanja najsavesnijim kompanijama i pojedincima, Ministarstvo rada obeležilo je Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu u beogradskom Ateljeu 212.

Bezbednost i zdravlje na radu u Srbiji nisu na nivou koji propisuju zakoni i međunarodne konvencije u toj oblasti, smatraju sindikati. Njihov glavni zadatak jeste da stalno podsećaju poslodavce da poštuju te zakone i propise.

"Da sprovedu akt o proceni rizika koji se nalazi u fioci ispod 16 fascikla i tamo kupi prašinu. Da sve povrede na radu analiziramo i utvrdimo njihove razloge", kaže potpredsednik Samostalnog sindikata metalaca Zoran Vujović.

Najveću odgovornost za uslove rada snose poslodavci, koji treba da obezbede zaštitnu opremu, obuku i bezbednost radnicima. Međutim, dešava se i da radnici ne poštuju propise za bezbedan i zdrav rad.

"Pojedini zaposleni se ne pridržavaju toga iz raznoraznih razloga i onda je potreban zajednički napor da se svi pridržavaju onoga što je neophodno, kako bi sprečili ovakve slučajeve", ističe predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

Ipak, ohrabruje podatak da je u Srbiji iz godine u godinu sve manje povreda na radu. U rešavanje tog problema, pored države, mora da se uključi celo društvo.

"Treba nam sindikat koji će radniku umeti da kaže da ne može da uživa zaštitu ukoliko neće da koristi lična sredstva zaštite. Treba nam poslodavac koji će razumeti i bez zakona, i bez kazne, da mora da vodi računa o svom zaposlenom, jer je to njegova ljudska vrednost", kaže ministar rada Aleksandar Vulin.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada, na posledice loše vođene politike bezbednosti i zdravlja na radu godišnje ode četiri odsto svetskog bruto proizvoda. To pokazuje primer Evropske unije, koja je u poslednjih nekoliko godina, samo zbog stresa, na radu izgubila 617 milijardi evra.

"Jedna trećina otpada na direktna odsustva sa posla kao posledicu stresa na poslu, jedna trećina na produktivnost, koja je umanjena zbog posledica stresa, a sve ostalo na preostale faktore i posledice", kaže Jovan Protić iz Međunarodne organizacije rada.

Kompanije i pojedinci u Srbiji koji su postigli najbolje rezultate u obezbeđenju dobrih radnih uslova nagrađeni su nacionalnim priznanjima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи