Vulin: Inspektori bili u "Juri", nisu utvrđeni navodi medija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da je Inspekcija rada više puta bila u "Juri", ali nikada nije utvrdila da je bilo maltretiranja radnika, o čemu danas pišu mediji.

Vulin je apelovao na radnike i na sindikate da se obrate Inspekciji rada pre nego što izgube posao, odnosno dok su zaposleni u nekom preduzeću, jer, kako kaže, vrlo često stignu prijave od radnika koji više ne rade u nekom preduzeću.

"Onda je jako teško dokazati mobing i skoro je nemoguće dokazati zloupotrebe koje nisu materijalne prirode. Potrebno je da nas pozovete da dođemo u preduzeće dok ste u njemu zaposleni", rekao je Vulin novinarima nakon obeležavanja Dana bezbednosti na radu.

Ministar je dodao da se Inspekcija rada pojavljuje i da će se pojavljivati u svim preduzećima u redovnim kontrolama, ali i vanrednim kontrolama i da su u "Juri" do sada bili nekoliko puta.

Upitan da li je Inspekcija rada nekada utvrdila navode iz medija koji se danas pojavljuju, Vulin je rekao da te navode inspekcija nikada nije utvrdila.

"Od ovoga što je napisano u listu Danas, to za pelene, Inspekcija nije zaista utvrdila. Ali nije stvar u tome, ako postoji odnos prema radniku koji nije u skladu sa zakonom, mi moramo da znamo za to", rekao je Vulin i još jednom pozvao radnike da obaveste inspekciju ukoliko postoji loš odnos poslodavaca.

Radnici "Jure" organizovali su petnaestominutni štrajk nezadovoljni što ne mogu da dobiju jedan neradni dan, a list Danas objavio je navode sindikata da zaposleni u "Juri" u Leskovcu trpe torturu, da ih tuku metalnim palicama, da im ne dozvoljavaju odlazak u toalet i savetuju da nose pelene, kao i da su žene napastvovane seksualno.

"Inspekcija rada je reagovala više puta i reagovaće ponovo, ne samo u 'Juri' već bilo gde, gde dobijemo prijavu da se prema radnicima ne postupa korektno", naglasio je ministar.

Dodao je da u Srbiji postoji 254 inspektora rada i 253.000 pravnih subjekata i apsolutno je nemoguće obići svako preduzeće, te da je zato potrebna pomoć i sindikata i zaposlenih.

O "Juri" se ovih dana pisalo i zbog navodnog nezadovoljstva radnika što im nije omogućeno da ne rade na drugi dan Uskrsa, 2. maja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво