Hosteli ubuduće samo uz saglasnost Skupštine stanara

Hosteli u stambenim zgradama u prestonici će ubuduće moći da se otvaraju samo uz pisanu saglasnost Skupštine stanara, odlučili su odbornici gradskog parlamenta. To je predviđeno Odlukom o nekategorizovim smeštajima u stambenim zgradama, koji se odnosi na hostele, apartmane i sobe za izdavanje. Obustavljena privatizacija PKB-a.

Kako je ranije izjavio gradski menadžer Goran Vesić, do sada je u gradu uglavnom vladao haos u toj oblasti, te su se hosteli uglavnom otvarali u stambenim zgradama "kako je ko hteo, bez određenih pravila".

Odluka definiše koje uslove mora da ispunjava hostel kako bi bio otvoren u stambenoj zgradi, kao i ugovor sa Skupštinom stanara kojim će se definisati sva prava i obaveze, te će na taj način stanari davati saglasnost da neko otvori hostel u njihovoj zgradi.

Odlukom je definisano i šta sve treba da sadrže hosteli, kao i da oni koji izdaju smešstaj u stambenim zgradama, a nisu registrovani za takvu vrstu smeštaja, više neće moći da se reklamiraju na sajtovima za oglašavanje.

Hosteli koji već postoje u stambenim zgradama, imaju rok do 31. decembra ove godine da obezbede saglasnost Skupštine stanara.

Odbornici Skupštine grada usvojili su i informaciju o potrebi zaduživanja JKP "Beogradske elektrane" uzimanjem kredita kod Nemačke investicione banke zbog realizacije investicija u vezi sa izgradnjom kogenerativnog postrojenja na toplani "Voždovac" i rekonstrukciju magistralnog toplovoda preko mosta "Gazela".

"Veliko blato" postaje zaštićeno područje

Područje Veliko blato biće zaštićeno stanište, odlučili su odbornici Skupštine Grada Beograda. Odbornici su usvojili i izveštaje o radu Gradskog pravobranilaštva i Zaštitnika građana za prošlu godinu. 

Odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su i 25 planova generalne ili detaljne regulacije i doneli odluku o izradi još četiri nova plana. 

Među usvojenim planovima je i plan regulacije kompleksa autobuske i železničke stanice u Bloku 42, na Novom Beogradu, čijim se usvajanjem, kako je ranije rekao gradonačelnik Siniša Mali, stvara uslov za početak izgradnje nove autobuske stanice.

Šest planova se odnosi na infrastrukturne mreže i objekte, jedan na spoljnu magistralnu tangentu, a jedan na generalnu regulaciju objekata i vodova sistema daljinskog grejanja.

Preostalih 17 planova odnosi se na čitava naselja ili delove naselja, ili na pojedine blokove u njima. Za 14 njih sredstva je obezbedila Direkcija za građevinsko zemljiddte i izgradnju Beograda, a ostale su finansirala zainteresovana javna preduzeća ili investitori.

Skupština grada Beograda donela je plan generalne regulacije za naselje Ugrinovci, regulacije bloka 51, kao i za delove opština Novi Beograd, Zemun, Palilula, Stari grad, Savski venac, Vračar, Zvezdara, Voždovac, Rakovica, Čukarica, Grocka, Lazarevac i Obrenovac...

Na početku sednice, odbornici su po skraćenom postupku doneli odluke o razrešenju i imenovanju direktora i v.d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad.

Takođe, odbornici su razrešili i imenovali nove članove upravnih i nadzornih odbora jednog broja preduzeća čiji je osnivač Grad, kao i članova odbora u jednom broju stalnih manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad.

Božović tražio informaciju o rušenju dela objekata Savamale

Na početku sednice, šef odbornika DS u gradskom parlamentu Balša Božović pozvao je danas gradonačelnika Sinišu Malog da, kako je rekao, uvede vanrednu situaciju, zbog rušenja objekata u delu Savamala, na raskrsnici Mostarske i Hercegovačke ulice, i predložio da se na dnevni red sednice uvrsti informacija o rušenju.

Božović tvrdi da je u noći 25. aprila 30 naoružanih huligana sa fantomkama i sa tri bagera srušilo privatnu imovinu ljudi na tom prostoru.

"Policija tog dana nije želela da reaguje, već je rekla da su gradske službe radile taj posao, a Gradska uprava kaže da nije ona rušila objekte, tako da ne znamo ko govori istinu", rekao je Božović.

Inače, Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je od gradonačelnika tražio istu informaciju, na šta mu je Mali odgovorio da Grad Begrad nema nikakve veze sa rušenjem dela objekata Savamale, sugerišući Šabiću da se obrati državnim organima.
Mali je takvu informaciju Povereniku uputio nakon što je, kako je naveo, dobio poptunu informacije od nadležnih gradskih službi.

Šef odbornika SNS Aleksandar Jovičić rekao je da i ta stranka želi da se ispita slučaj, ali da je to posao za državne organe.

"Na to ne možemo mi da damo odgovor i ovo nije mesto gde treba da otvorimo tu debatu. Ovo je politizacija i spinovanje, vi želite da prikrijete loše izborne rezulatate koje je DS ostvarila u skoro svih 17 opština", poručio je Jovičić Božoviću.

Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević rekao je Božoviću da su upravo demokrate uvele fantomke u politički život Srbije.

"Vi ste sa fantomkama hapsili predsednika države. Kada ste govorili o fantomkama, prepoznao sam vaas", poručio je Nikodijević Božoviću. Predlog Božovića nije uvršten u dnevni red.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи