Srbiji potrebno više davalaca organa

Gost Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije bio je čuveni bečki transplantacioni hirurg Andreas Cukerman. Srpski i austrijski lekari za srce dogovorili su se o saradnji i poručuju da Srbija mora da ima više davalaca organa.

Čuveni austrijski kardiohirurg obišao je pacijente kojima je neophodna transplantacija srca i one koji imaju druge srčane probleme.

Tokom obilaska upoznao se sa radom Klinike za kardiohirurgiju i uslovima na odeljenjima intenzivne nege i operacionim salama. Pričao je i o usavršavanju naših lekara u Beču i češćim posetama austrijskih stručnjaka našim klinikama.

Od 2013. u Srbiji se ponovo rade transplantacije srca, ali nema dovoljno intervencija.

"Imate odlične lekare za transplantaciju srca i oblast kardiohirurgije je na vrhunskom nivou, ali malo je intervencija jer nemate donore. U Austriji smo svi davaoci organa, osim onih koji su izričito protiv. To je zakon o pretpostavljenoj saglasnosti. Osim promene zakona, treba da radite i na podizanju svesti ljudi o značaju darivanja organa", ističe prof. dr Andreas Cukerman sa Klinike AKH u Austriji.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS doc. dr Svetozar Putnik kaže da je "u toku izmena zakona, po kome će naš zakon, ili je barem takav predlog radne grupe za transplantaciju, čiji sam ja član, u kome ćemo ići na tzv. pretpostavljenu saglasnost".

Novi zakon čeka novu vladu i novi parlament. Ipak, neće nam mnogo pomoći ukoliko ne budu isti odgovori na pitanja: U slučaju bolesti, da li biste prihvatili nov organ? A da vas pitaju da zaveštate organe, da li bi i tada vaš odgovor bio pozitivan? Odnosno, da nekom od vaših najmilijih medicina više ne može da pomogne, da li biste dali saglasnost za transplantaciju?

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се