Obeležena godišnjica Drugog srpskog ustanka

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je na obeležavanju 201. godišnjice Drugog srpskog ustanka u Takovu da Srbi znaju da kad god nisu bili ustanici bili su prognanici i da je Srbija bila poštovana, uspešna i cenjena samo kada je sama odlučivala o sebi.

Vulin je u Takovu kod Gornjeg Milanovca predvodio državnu delegaciju i ceremoniju obeležavanja godišnjice Drugog srpskog ustanka i položio venac Vlade Srbije u Spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak".

Vulin je istakao da je Srbiji danas potrebno jedinstvo, rad, stabilnost, snaga, ujedinjenje i mir koje ćemo, kako je rekao, čuvati diplomatijom, armijom i otvaranjem novih radnih mesta, škola, bolnica... 

"Srbi kad god nisu bili ustanici, bili su prognanici. Znaju Srbi da kad god nisu odlučivali sami o sebi o njima se odlučivalo loše, mimo njih. Znaju Srbi da samo slobodan čovek rađa slobodnog čoveka i da roblje slobodnog čoveka nikada nije rodilo", rekao je Vulin.

Istakao je da je tako bilo pre 201 godinu, pre 1.000 godina i da će tako biti i za 1.000 godina.

Ministar je rekao da nijedna generacija u istoriji Srbije nikada nije želela da menja slobodu za nešto drugo.

"Zato će Srbi nastaviti da čuvaju svoju državu, da je brane i da daju odgovor u svojoj generaciji, u Miloševoj i Karađorđevoj odgovor je bila puška i jatagan, u mojoj i vašoj novo radno mesto, škola, bolnica, znanje, plač dečji. Svako odgovora na pitanje koje mu je dato, u vremenu u kojem mu je dato", rekao je Vulin.

Srbiji su, ponovio je, potrebni stabilnost, snaga, ujedinjenje i mir.

"Čuvaćemo to i diplomatijom i armijom i decom i školom i bolnicom", istakao je ministar.

Kako je kazao, Srbi razumeju sve, ali ne mogu da razumeju da postoje narodi i ljudi koji se ne bore za slobodu niti da oni budu taj narod koji se ne bori za slobodu.

On je rekao da je Srbima najvažnija sloboda i da sve ostalo ne smatraju vrednim ljudskog trajanja.

"Takvi su Srbi. Znaju Srbi da je veliki Miloš (Obrenović) kao što znaju da je veliki i Karađorđe i znaju da ne bi bilo velike mudrosti Miloševe, da nije bilo velike hrabrosti Karađorđeve. Takođe znaju da je Miloš, pre nego što je pokazao mudrost, pokazao svoju hrabrost", rekao je Vulin ističući da se pokazalo da su mudrost i hrabrost vrline koje idu zajedno.

Vulin je ukazao i da Srba nema ako nisu slobodni i da zato danas čuvaju svoju zemlju, vole je i poštuju.

Srbi i danas traže čvrstu, snažnu i ujedinjenu državu, moćnu armiju, snažnu diplomatiju, isto kao i pre dva veka i hoće da razvijaju svoju zemlju, naveo je Vulin.

Obeležavanje 201. godine od izbijanja Drugog srpskog ustanka organizovao je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova u saradnji sa Ministarstvom odbrane i opštinom Gornji Milanovac.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković rekao je da je Drugi srpski ustanak jedan od najznačajnjih događaja novije istorije i da je zato vazno da se danas oda počast slavnim takovskim ustanicima i svima onima koji su se borili za slobodu.

On je rekao da je na ovim prostorima počelo stvaranje slobodne i moderne Srbije.
Mirković je kazao i da je zato važno da čuvajući tradiciju i sećanja na pretke gradimo temelje za budućnost.

Ceremoniji u Takovu prisustvovali su i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, zamenik načelnika Generalštaba general potpukovnik Jovica Draganić, predstavnici moravičkog okruga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво