Ivanjica, vodopad vraća stari sjaj

Nakon trogodišnje bitke da vodopad u Ivanjici povrati prvobitni izgled, grupa građana je na korak do ostvarenja cilja u potpunosti. Posebnu zahvalnost duguju pažnji naše kuće, zahvaljujući kojoj je njihova inicijativa naišla na široku podršku, čime smo kažu, opravdali poverenje kao medijska kuća u službi građana.

Ovako je nekada izgledalo omiljeno kupalište Ivanjičana. Vodopad je decenijama privlačio i brojne turiste, da bi 2012. dobio novi izgled, koji potpuno odudara od prirodnog sklada. To je bio samo jedan od razloga zbog čega je osnovano udruženje građana u godini, kada je vodopad Naper izgubio autentičan izgled. Oni su pokrenuli akciju da se ukloni most i vrati prirodan izgled.

"Iizvedeni radovi su se u više tačaka mimoišli sa merama zaštite i konzervacije koje je donelo Zavod za zaštitu spomenika", kaže predsednica Udruženje građana "2012" Ivanjica Svetlana Jovićević.

Ovaj problem je pred rešenjem kaže predsednik opštine. A taj deo grada obuhvaćen je novim prostornim planom. U njemu postoji prostor za stari gradski most i hidroelektranu, ali ne i novi betonski most na brani, koji će biti uklonjen.

"Mi smo razgovarali sa EPS-om koji je inače bio investitor hidroelektrane i čije je vlasništvo hidroelektrana da ipak moraju na neki način ispoštovati uslove Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva", kaže predsednik opštine Ivanjica Milomir Zorić.

Građanska inicijativa rezultirala je uspehom zahvaljujući medijskoj pažnji RTS-a, kao i ministarke poljoprivrede, kažu predstavnici Udruženja koje je okupilo stručne Ivanjičane.
"Pre svega arhitekte i građevinski inženjeri i inženjeri drugih struka su formirali jedno kvalitetno udruženje, koje u međuvremenu ima četiri stotine članova", ističe Vladimir Gavrilović iz Udruženja građana "2012" Ivanjica.

Ove sezone omiljeno kupalište neće povratiti prvobitan izgled, ali je izvesno da će započeti radovi. Sigurno je da vodopad neće biti kao nekada, ali se Ivanjičani nadaju da će uklanjanjem betonskih elemenata, naredne godine dobiti prirodniji izgled.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи