Nikolić: Dolazak na Krf je hodočašće za Srbe

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je punih 100 godina svaki dolazak na Krf hodočašće i čas istorije za Srbe. Zahvalio je na časti koja je ukazana srpskim vojnicima kada su se pre 100 godina iskrcali na Krf i Vido.

Na obeležavanju stogodišnjice iskrcavanja srpske vojske na Jonska ostrva Krf i Vido, Tomislav Nikolić je zahvalio Krfljanima na povelji počasnog građanina koja mu je dodeljena i istakao da je ta povelja poruka prijateljstva koje se čitav vek prenosi sa jedne na drugu generaciju i postaje vremenom sve snažnije.

(Ovde možete pročitati kompletan govor predsednika Tomislava Nikolića)

U obraćanju prisutnima na Krfu, Nikolić je istakao da je punih 100 godina za Srbe "svaki dolazak na Krf hodočašće".

"Pohodimo svoju prošlost uzvišenu u stradanju i herojstvu, sećamo se očeva i dedova, mučenika i junaka podjednako. Jer gotovo da nema srpske porodice čiji predak nije bio deo ove epopeje, golgote, strašnog iskušenja i uskrsnuća iz rana, gladi, smrti, deo ove jedinstvene istorijske pripovesti koja je lična povest svake srpske kuće i kolektivno pamćenje jedne nacije", rekao je Nikolić koji je prisustvovao obeležavanju 100 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krf.

Dodao je da je za Srbe dolazak na Krf i veliki čas istorije, jer se ime tog ostrva, "urezano u naše biće, izgovara sa najvećim poštovanjem i ljubavlju, sa zahvalnošću".

Nikolić je istakao da su naši preci ostali verni idealima koji su u prethodnim vekovima izgradili trajnu osobinu ljudi sa naših prostora.

Put stradanja, dodao je, prešlo je, i do albanske obale stiglo, preko 150.000 srpskih vojnika, oko 100.000 civila, 23.000 austrougarskih zarobljenika, 10.000 konja.

"Sa svojom vojskom i narodom hodali su ostareli kralj, regent, vlada, skupština, a u snegu i ledu po stazama i vrletima ostalo je neukopano na hiljade ljudi", rekao je Nikolić.
Navevši da je organizovana saveznička akcija spasavanja srpske vojske i izbeglog naroda bio jedan od najvećih pomorskih poduhvata ikada, Nikolić je istakao da Srbija zauvek pamti ukupnu pomoć i dobrotu saveznika.

Dodao je i da u srpskom narodu "postoji neka čudna snaga" i da je snaga u Srbina ne samo da najstrašniju golgotu preživi, već da živi.

"Zato je reorganizovana, utrenirana i francuskim puškama naoružana, srpska vojska već u jesen 1916. pobedom završila bitku na Kajmakčalanu i nezadrživo jurnula da oslobodi svoju otadžbinu", rekao je Tomislav Nikolić.

Predsednik je rekao da je srpski narod stradao na Krfu, jer je na njemu ostavio 28 vojničkih grobalja, "jer su ostrvo Vido i Plava grobnica večiti dom desetini hiljada srpskih vojnika".

Naveo je i da smo spaseni na Krfu, jer je posle povlačenja srpske vojske i naroda preko albanskih i planina Crne Gore, ovo ostrvo određeno od saveznika kao prihvatilište, lečilište i odmorište za glavninu srpske vojske, a sedište srpskih institucija.

Prema njegovim rečima, sačuvali smo nadu u ljudsku dobrotu, "jer smo uspeli da ubedimo Krfljane da se ne plaše što im nepozvani dolazimo u goste, da ćemo da ostanemo kratko, dok oživimo i krenemo u zemlju koju već imamo nasleđenu od svojih dedova".

"Jer smo uspeli i vlade savezničkih država, englesku vladu pre svih, da ubedimo kako Solunski front treba probiti i da ćemo mi to da uradimo sa svima ili sami. Jer smo uspeli da ubedimo sami sebe da ćemo da se vratimo u Srbiju u kojoj je sačuvan biloški nukleus, i koju vredi graditi iznova", kaže Nikolić.

Ističe da su vekovni srpski slobodarski ideali sačuvani na Krfu - srpska vojska nije kapitulirala, po cenu najvećih žrtava sačuvala je sebe, svoju čast, narod i državnost.

Nikolić je rekao i da je Opštinu Krf odlikovao visokim odlikovanjem Republike Srbije - Sretenjskim ordenom prvog reda, zbog, kako je naveo, iskazane jedinstvene humanosti u spasavanju velikog broja naših sunarodnika 1916. godine i zbog nesebičnog gostoprimstva koje su potom osećali sve vreme do proboja Solunskog fronta.

Zahvalio je Krfljanima što se sa ljubavlju i poštovanjem sećaju naših predaka i njihovih grobova i poručio im je da čuvaju Srbe koji počivaju u njihovoj zemlji i njihovom, Jonskom moru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара