Glavobolja turista zbog kursne razlike

Već nekoliko godina kupcima turističkih aranžmana agencije aranžman obračunavaju po višem bančinom kursu koji je od dva do tri dinara veći nego u menjačnicama. Agencije ne smeju da primaju devize na ruke, pa se pri kupoprodaji evra gubi i do nekoliko hiljada dinara. Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić najavljuje izmene tih propisa.

Iako je u menjačnicama evro oko 123 dinara u turističkim agencijama je on i po 126. Za Nemanju Andrića pre tri godine to je bilo neprijatno iznenađenje jer je morao nekoliko puta da menja devize gubeći na kursu jer se aranžman ugovara u devizama, a plaća u dinarima.

"Kada sam pre tri godine putovao za Egipat, računali su prodajni kurs banke viši nego kod menjačnica kada se menjalo, to je bilo tada tako, i danas sam se navikao na to", kaže turista Nemanja Andrić.

U turističkim agencijama kažu da tako nalaže Zakon o deviznom poslovanju, ali da je broj putnika koji menja devize radi uplate aranžmana veoma mali.

"Najveći broj naših putnika plaća turističke aranžmane kreditnim karticama, čekovima, administrativnom zabranom na platu i eventualno nekom gotovinom", rekao je Vladimir Vlaho iz "Sabra tursa".

U Udruženju turističkih agencija smatraju da je sve po Zakonu o deviznom poslovanju, koji datira iz devedesetih godina, ali i da je zastareo.

"Sredinom devedesetih godina imali smo takozvane devizne blagajne i mogućnost da primamo devize od građana potpuno regularno i stavljamo u blagajnu. Te devize su se koristile isključivo za plaćanje u inostranstvu i službenih puteva u inostranstvo i bila je jednostavna kontrola tih sredstava", rekao je Aleksandra Seničić, direktor Jute.

Stručnjaci smatraju da prostora ima za izmene propisa jer se porez pri plaćanju u domaćoj valuti obračunava na ceo iznos aranžmana po srednjem kursu Narodne banke na dan poreske obaveze.

"Ako bi bilo moguće podeliti aranžman na deo koji se plaća devizama i na deo u dinarima, postoji mogućnost da se samo deo ugovora plati po tom kursu u devizama", rekao je Andrija Jovičić iz Privrednog savetnika.

Ministar Rasim Ljajić kaže da je situacija sa obračunom kursa neprijatna i da se traži rešenje.

"Mi nastojimo s agencijama da taj problem rešimo pre svega da ona ne trpe štetu, ali ne mogu da zarađuju na štetu kupaca. Ukoliko to urodi plodom, mi ćemo nastaviti sa inspekcijskim kontrolama dok se taj problem ne reši", rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

U međuvremenu, Narodna banka se oglasila saopštenjem da devizno poslovanje turističkih agencija nije regulisano propisima NBS. Kažu da organizator putovanja prilikom utvrđivanja obračunskog kursa treba da koristi deviznu kursnu listu banke ili zvanični srednji kurs Narodne banke Srbije. On važi na dan uplate i o tome klijent treba da bude obavešten pre puta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи