Boravak Srba ka Krfu jedinstven u istoriji

Pre sto godina jedna država napustila je svoju teritoriju i preko druge dve otišla u treću, savezničku. Odluka da i Vlada i vojska i civili krenu put Albanije i Crne Gore, golgota i krfski period - jedinstveni su događaji i u srpskoj istoriji i u svetu, saglasni su istoričari. Stogodišnjica iskrcavanja srpske vojske na Krf u ponedeljak će biti obeležena svečanom ceremonijom na jonskim ostrvima, koju će RTS direktno prenositi.

Niko ne zna šta su muke teške, dok ne pređe Albaniju peške. Pre sto godina, najizdržljiviji srpski vojnici savladali su muke i iskrcali se na Krf, gde su se oporavljali i spremali da povrate deo svoje okupirane teritorije.

Istoričari su saglasni: albanska golgota i period na Krfu, jedinstveni su u istoriji i najznačajniji događaji za Srbiju tokom Prvog svetskog rata.

Istoričar Stanislav Sretenović kaže da je u trenutku kada su srpske trupe sa Vladom i kraljem došle na albansku obalu posle teške albanske golgote, one su bile jedini simbol prisustva Srba u međunarodnoj zajednici i politici.

Albansku golgotu i iskrcavanje srpske vojske na Krf, putem štampe pažljivo je pratio i svet - pogotovo zemlje saveznice.

"To je vreme velikih sukoba francuskih i nemačkih armija kod Verdena kada je trebalo podići moral tih savezničkih armija, posebno francuske, i kada je srpski slučaj služio kao vrsta stimulansa da se izdrži na frontu", rekao je Sretenović.

Kao i događaj, i stradanje je bilo bez presedana. Poginulo je više od 77.000 vojnika i 140.000 civila. Zbog gladi, tifusa, stradanja u logorima - neke su procene da je broj umrlih i do milion.

Bilo je potrebno vreme da Srbija izađe iz demografskog minusa. Ali, smatra istoričar Čedomir Antić, dogodila se velika promena u strukturi populacije - koja je pisala dalju istoriju.

"Taj put se može porediti sa Kineskim velikim maršem, sa severnim maršem u Ruskoj revoluciji, ali strašnije je jer je bilo mnogo civila", kaže Antić.

Prema njegovim rečima, srpski narod je uspeo da se obnovi posle toga, uvek se posle nekog vremena obnovi, ali toliko stradanje nije zabeleženo.

"Kao i u svim velikim ratovima, rode se novi ljudi, ali najbolji stradaju u ratu - i to je najteža posledica svega", smatra Antić.

Jedan vek od iskrcavanja će u ponedeljak biti obeležen ceremonijom na Krfu, kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи