Majstor Dragić čuva gusle od zaborava

U vreme oslobođenja od Turaka gusle su bile simbol slobode, a sada mnogi kažu da su nepravedno zaboravljen instrument. Zato je u Srbiji danas tek nekoliko majstora koji umeju da naprave i poprave gusle. Kažu da se od tog neobičnog zanata može zaraditi.

Otkako je otišao u penziju Dragić Bugarin sebi je našao novo radno mesto. I to u radionici gde svakodnevno izrađuje i popravlja stare gusle.

"Ja maltene stalno imam razne vrste gusala od nekih klasičnih pa do unikatnih, ja to radim kožu, popravljam, ja to rehabilitiram. Ovde mora krčalo da se stavi novo, koža, ekseri koje pravim na strugu tamo. Ja sam zadovoljan", priča Dragić.

Gusle voli još od detinjstva. Stari instrument pretvara u novi za nekoliko sati, a jedne gusle pravi od 15 dana do pola godine.

"Gusle radim isključivo od javora. Ima nekoliko vrsta javora, ali radim od belog javora, tičar javor ili džefer javor koji je najbolji – njega upotrebljavaju i za violine", objašnjava.

Kako bi uvećao penziju naučio je da pravi frule, a popravlja i gajde. Za svaki instrument kupaca, kaže, ima. Njegove zlatne gusle nalaze se i na Hilandaru.

"Pre 15 dana došao je čovek iz ambasade iz Kuvajta i kupio je gusle od mene", kaže Dragić.

Jedino mu je žao što ne zna hoće li imati kome da prenese zanat. Zato ponekad održi po koji čas gusala mladima. Važno mu je da ako ne nauče da prave nove, mladi bar ponekad zasviraju na starim guslama i tako ih spasu zaborava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи