Za deceniju 5.000 poziva na SOS telefon u Nišu

SOS telefon za žene žrtve nasilja u Nišu, kada je počeo da radi pre 10 godina, bio je jedinstven u Evropi jer su usluge pružane na srpskom i romskom jeziku. Za deceniju postojanja oko 5.000 žena prijavilo je nasilje SOS volonterima u Nišu i zatražilo je od njih pomoć.

Broj 515-318 najčešće okreću žene iz Niša i okoline kojima je savet stručnjaka zbog pretrpljenog nasilja neophodan.

"Mi ženama pružamo psihološku podršku i besplatnu pravnu pomoć, vodimo ih i do institucija ako je potrebno i od skora imamo potpisan ugovor sa mladim advokatima koji pružaju besplatnu zaštitu na sudu", kaže psihološkinja na SOS telefonu Gordana Jovanović.

Zorica Saćipović, na SOS telefonu u Nišu kao pravnica radi 11 godina. Kaže da je najmlađa žrtva koja je tražila pomoć imala 14 godina, najstarija 75.

"Mi smo tu da im pružimo podršku i da ih osnažimo da imaju snage da krenu u taj dug proces jer do pravde pred sudom nije ni lako, a ni put nije kratak", kaže Zorica Saćipović.

Direktorka Udruženja Roma "Osvit" Ana Saćipović kaže da su uslugu SOS telefona učinili dostupnom pripadnicama Romske zajednice tako što su omogućile komunikaciju na romskom jeziku.

"Omogućeno im je da voditeljske slučaja budu pripadnice romske zajednice jer znamo da se Romkinje mnogo lakše otvaraju prema sunarodnicama", kaže Ana Saćipović.

Istraživanja pokazuju da nešto više od polovine ispitanih Romkinja zna šta je fizičko nasilje ali da ekonomsko i psihološko nasilje partnera ne prepoznaju ni visokoobrazovane žene.

Pomoćnica direktora Centra za socijalni rad u Nišu Javorka Ranđelović kaže da se od nula do 24 sata radi na tome da se žrtva zbrine, a ako postoji umeren nivo rizika od nasilja onda se radi na zbrinjavanju do tri dana.

U romskim mahala u Nišu, a ima ih nekoliko, nisu želeli javno da gvore o nasilju jer kažu da je to njihova porodična i lična stvar.

SOS telefon na srpskom i romskom jeziku radi 24 sata sedam dana u nedelji. 

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво