Beogradski i krfski đaci otvorili škrinju sećanja

Povodom stogodišnice iskrcavanja srpske vojske na Krf, beogradska Filološka gimnazija i krfski licej "Kastelani Mesis" održali su svečanu akademiju pod nazivom "Stojte galije carske".

Beogrdaski i krfski đaci otvorili su škrinju sećanja i podsetili nas na povlačenje prognanih civila i srpske vojske kojima je pružena pomoć na Krfu i Vidu, u Italiji, severnoj Africi.

"Kroz akademiju ćemo pokušati da saznamo šta je to što nas vezuje i sa njima i sa ostalim narodima oko nas", kaže Katarina Lazić iz Filološke gimanzije u Beogradu.

"Ovo je veoma važno za nas da upoznamo jednu prijateljsku zemlju o čijoj istoriji već znamo",  rekla je Artemis Anagnosu, učenica Liceja sa Krfa.

Zajedničke uspomene dva naroda evocirane su na srpsom i grčkom jeziku.

"Cilj nam je da zajedništvo naše dece na neki način evocira zajedništvo naša dva naroda koji su vekovima bili upućeni jedni na druge", rekao je Duško Babić, direktor Filološke gimnazije u Beogradu.

Direktor Liceja "Kastelani Mesis" kaže da budući da prijateljska osećanja već postoje, "ovi naši susreti sa Filološkom gimanzijom znače da će postati još čvršća".

I ono o čemu se malo zna. Na Krfu je, u teškim ratnim i izbegličkim uslovima, štampan i bukvar Steve Čuturila u sto hiljada primeraka.

Zahvaljujući Ministarstvu prosvete, odštamani su i besplatno deljeni učenicima i nepismenim vojnicima na frontu, a određen broj primeraka stigao je u Pariz, Solun i na Korziku, u prosvetna odeljenja i u škole.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво